Ο επικεφαλής του ΟΗΕ καλεί για συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς – Διεθνή έρευνα για ομαδικούς τάφους στη Γάζα

160

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε την Τρίτη (30/4) για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και για μια διεθνή έρευνα για τους νεοανακαλυφθέντες ομαδικούς τάφους στη Γάζα.

“Έχω ζητήσει με συνέπεια μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και μια τεράστια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Δυστυχώς, αυτό δεν έχει συμβεί — ακόμα. Αλλά οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται για άλλη μια φορά σε εξέλιξη”, είπε ο Γκουτέρες .

«Για χάρη του λαού της Γάζας, για χάρη των ομήρων και των οικογενειών τους στο Ισραήλ, και για χάρη της περιοχής και του ευρύτερου κόσμου, ενθαρρύνω σθεναρά την κυβέρνηση του Ισραήλ και την ηγεσία της Χαμάς να καταλήξουν τώρα σε συμφωνία », δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Χωρίς μια τέτοια συμφωνία, ο πόλεμος, με όλες τις συνέπειές του τόσο στη Γάζα όσο και σε ολόκληρη την περιοχή, θα επιδεινωθεί εκθετικά, προειδοποίησε.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ισραηλινή επίθεση στη Ράφα.

Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή της Ράφα. Μια στρατιωτική επίθεση στη Ράφα θα ήταν μια αφόρητη κλιμάκωση, σκοτώνοντας χιλιάδες ακόμη αμάχους και αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες να τραπούν σε φυγή. Θα είχε καταστροφικό αντίκτυπο στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, με σοβαρές επιπτώσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, προειδοποίησε ο Γκουτέρες.

“Όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και πολλές άλλες κυβερνήσεις, έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή τους σε μια τέτοια επιχείρηση. Απευθύνω έκκληση σε όλους όσοι έχουν επιρροή στο Ισραήλ να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να την αποτρέψουν”, είπε.

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν τώρα καταφύγιο στην επαρχία της Ράφα, οι περισσότεροι από τους οποίους τράπηκαν σε φυγή από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που φέρεται να έχουν σκοτώσει περισσότερους από 34.000 ανθρώπους. Έχουν πολύ λίγα να φάνε, σχεδόν καθόλου πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, λίγο καταφύγιο και δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές να πάνε, σημείωσε.

Ο Γκουτέρες ζήτησε διεθνή έρευνα για τους νεοανακαλυφθέντες ομαδικούς τάφους στη Γάζα.

“Είμαι βαθιά ανήσυχος από τις αναφορές ότι έχουν ανακαλυφθεί ομαδικοί τάφοι σε διάφορες τοποθεσίες στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του Ιατρικού Συγκροτήματος Al Shifa και του Ιατρικού Συγκροτήματος Nasser. Μόνο στο Nasser, πάνω από 390 πτώματα φέρεται να έχουν εκταφεί”, είπε.

Υπάρχουν αντικρουόμενες αφηγήσεις γύρω από αρκετούς από αυτούς τους ομαδικούς τάφους, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών ισχυρισμών ότι ορισμένοι από τους θαμμένους σκοτώθηκαν παράνομα, είπε στους δημοσιογράφους. «Είναι επιτακτική ανάγκη να επιτραπεί σε ανεξάρτητους διεθνείς ερευνητές, με ιατροδικαστική πείρα, να έχουν άμεση πρόσβαση στις τοποθεσίες αυτών των ομαδικών τάφων, για να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και θάφτηκαν ή ξανατάφηκαν».

Οι οικογένειες των νεκρών και των αγνοουμένων έχουν δικαίωμα να μάθουν τι συνέβη. Και ο κόσμος έχει δικαίωμα να λογοδοτήσει για τυχόν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που μπορεί να έχουν συμβεί, είπε.

Τα νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι ασθενείς και όλοι οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται. Τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων πρέπει να γίνονται σεβαστά, είπε ο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

“Στη βόρεια Γάζα, οι πιο ευάλωτοι — από άρρωστα παιδιά μέχρι άτομα με αναπηρίες — πεθαίνουν ήδη από την πείνα και τις ασθένειες. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε έναν λιμό που μπορεί να προληφθεί πλήρως”, είπε. “Έχουμε δει μια σταδιακή πρόοδο πρόσφατα. Αλλά χρειάζονται επειγόντως πολύ περισσότερα, συμπεριλαμβανομένου του υποσχεμένου ανοίγματος δύο σημείων διέλευσης μεταξύ του Ισραήλ και της βόρειας Γάζας, έτσι ώστε να μπορεί να εισαχθεί βοήθεια στη Γάζα από το λιμάνι Ασντόντ και την Ιορδανία.”

Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται και πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν τα απαραίτητα για να επιβιώσουν, όπως τροφή, στέγη και υγειονομική περίθαλψη, σημείωσε.

Ένα σημαντικό εμπόδιο στη διανομή βοήθειας σε όλη τη Γάζα είναι η έλλειψη ασφάλειας για τους ανθρωπιστές και τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Οι ανθρωπιστικές συνοδείες, οι εγκαταστάσεις και το προσωπικό και οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη, δεν πρέπει να είναι στόχοι, είπε.

Ο Γκουτέρες κάλεσε τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν και να διευκολύνουν την ασφαλή, ταχεία και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και των εργαζομένων ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα.

Κάλεσε για υποστήριξη της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, λέγοντας ότι η υπηρεσία έχει έναν αναντικατάστατο και απαραίτητο ρόλο στην υποστήριξη εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γάζα, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τη Συρία και τον Λίβανο.

Οι περισσότερες χώρες που είχαν αναστείλει τις συνεισφορές τους στην UNRWA μετά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι δώδεκα μέλη του προσωπικού της UNRWA συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, συνέχισαν τη βοήθειά τους. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι αισιόδοξα ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Αλλά ένα χρηματοδοτικό κενό παραμένει, είπε. «Καλώ τα κράτη μέλη, τόσο παραδοσιακούς όσο και νέους δωρητές, να δεσμευτούν γενναιόδωρα κεφάλαια για να διασφαλίσουν τη συνέχεια των εργασιών του οργανισμού».

Ο Γκουτέρες επιβεβαίωσε τη δέσμευση του παγκόσμιου οργανισμού για μια λύση δύο κρατών — τον μόνο βιώσιμο δρόμο προς την ειρήνη και την ασφάλεια για τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και την ευρύτερη περιοχή.

«Τα Ηνωμένα Έθνη είναι πλήρως δεσμευμένα να υποστηρίξουν μια οδό προς την ειρήνη, που βασίζεται στον τερματισμό της (ισραηλινής) κατοχής και στη δημιουργία ενός πλήρως ανεξάρτητου, δημοκρατικού, βιώσιμου, συνεχόμενου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, με τη Γάζα ως αναπόσπαστο μέρος.” συμπλήρωσε.