Ο Κινέζος πρόεδρος βρίσκεται στην Γαλλία για τα 60 χρόνια των διπλωματικών τους σχέσεων

172

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε εδώ την Κυριακή ότι ελπίζει η Κίνα και η Γαλλία να φωτίσουν το δρόμο τους προς τα εμπρός με τη δάδα της ιστορίας, να ανοίξουν ένα λαμπρότερο μέλλον των σχέσεων Κίνας-Γαλλίας και να κάνουν νέες συνεισφορές στον κόσμο ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη.

Ο Σι έκανε τις παρατηρήσεις σε γραπτή ομιλία του κατά την άφιξή του στη Γαλλία.

Είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα έχει σε βάθος ανταλλαγή απόψεων με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τις αναπτυσσόμενες σχέσεις Κίνας-Γαλλίας και Κίνας-Ευρώπης υπό τις νέες συνθήκες καθώς και για μεγάλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα στον κόσμο σήμερα.

«Ελπίζω ότι αυτή η επίσκεψη θα συμβάλει στην ενίσχυση της μακροχρόνιας φιλίας μας, στην ενίσχυση της πολιτικής εμπιστοσύνης, στην οικοδόμηση στρατηγικής συναίνεσης και στην εμβάθυνση των ανταλλαγών και της συνεργασίας σε διάφορους τομείς», είπε, προσθέτοντας ότι είναι μεγάλη χαρά να ξεκινήσει την επίσκεψή του στη Γαλλία. Δημοκρατίας μετά από πρόσκληση του Μακρόν.

Το 2014 και το 2019, ο Σι πραγματοποίησε δύο επισκέψεις στη Γαλλία, και τις δύο την άνοιξη, για να γιορτάσει μαζί με τον γαλλικό λαό την 50η και την 55η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων.

“Καθώς γιορτάζουμε την 60ή επέτειο των διπλωματικών μας δεσμών, έχω μια έντονη αίσθηση deja vu όταν ξαναπατήσω το πόδι μου στο έδαφος της όμορφης χώρας σας. Εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης και του λαού, θέλω να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας για να επεκτείνω τους θερμότερους χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές στη γαλλική κυβέρνηση και τον λαό», είπε ο Σι.

Ως σημαντικοί εκπρόσωποι των ανατολικών και δυτικών πολιτισμών, η Κίνα και η Γαλλία έχουν μακρά ιστορία αμοιβαίας εκτίμησης και θαυμασμού, είπε ο Σι.

Οι Γάλλοι στοχαστές του Διαφωτισμού στράφηκαν στη μελέτη της κινεζικής κουλτούρας πριν από αιώνες, και μεγάλοι Γάλλοι στοχαστές και συγγραφείς όπως ο Βολταίρος, ο Ντιντερό, ο Ουγκώ και ο Μπαλζάκ ήταν γνωστά ονόματα στην Κίνα, πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι πριν από 60 χρόνια, οι δύο χώρες έσπασαν τα μπλοκ του Ψυχρού Πολέμου και δημιούργησαν διπλωματικές σχέσεις σε επίπεδο πρεσβευτών.

Στα 60 χρόνια από τότε, οι διμερείς σχέσεις ήταν πάντα ενήμερες των σχέσεων της Κίνας με τις δυτικές χώρες, αποτελώντας το πρωταρχικό παράδειγμα για χώρες με διαφορετικά κοινωνικά συστήματα να συνυπάρχουν ειρηνικά και να επιδιώκουν τη συνεργασία μεταξύ κερδών, είπε ο Σι.

Τα τελευταία χρόνια, η σχέση μεταξύ Κίνας και Γαλλίας έχει ανέβει σε νέα ύψη και οι δύο χώρες συνεχίζουν να σημειώνουν νέα πρόοδο στη συνεργασία σε θέματα αεροπορίας, αεροδιαστημικής, πυρηνικής ενέργειας, αγροδιατροφής και πράσινης ανάπτυξης, είπε ο Σι.

Είπε ότι οι δύο χώρες απολαμβάνουν στενό συντονισμό και συνεργασία για την αντιμετώπιση του κλίματος, την προστασία της βιοποικιλότητας και την παγκόσμια διακυβέρνηση, προσθέτοντας ότι οι δραστηριότητες του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας-Γαλλίας εκτυλίσσονται σε όλους τους τομείς.

«Μια αναπτυσσόμενη σχέση Κίνας-Γαλλίας όχι μόνο φέρνει οφέλη και στους δύο λαούς, αλλά παρέχει επίσης σταθερότητα και θετική ενέργεια στον ταραγμένο κόσμο», είπε ο Σι.

Ο Κινέζος Πρόεδρος έγινε δεκτός από τον Γάλλο πρωθυπουργό Gabriel Attal στο αεροδρόμιο Orly του Παρισιού και υποδέχτηκε θερμά από τους Κινέζους του εξωτερικού κατά την άφιξή του.