Ο υπ. Δικαιοσύνης συνεχίζει να "παγώνει" τις προτάσεις του προκατόχου του

192

 Ο λόγος για το άρθρο 182 του νόμου 4512/2018, που αφορά στην υποχρεωτικότητα της υπαγωγής στη διαδικασία της διαμεσολάβησης.

Σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών κατατέθηκε σήμερα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, τροπολογία με την οποία αναστέλλεται μέχρι την 16η Σεπτεμβρίου 2019 η έναρξη ισχύος του εν λόγω άρθρου.

Η αναστολή εφαρμογής κρίθηκε επιβεβλημένη από το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά τη γνωμοδότηση 34/2018 της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για την υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση.

Ειδικότερα, η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με ψήφους 21 υπέρ και 18 κατά, έκρινε ότι το άρθρο 182 του νόμου 4512/2018 που προβλέπει την υποχρεωτική υπαγωγή των ιδιωτικών διαφορών στη διαδικασία της διαμεσολάβησης είναι αντισυνταγματικό. Ο νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο (17η Ιανουαρίου).

Επίσης, η αναστολή δόθηκε επιπρόσθετα προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία των σχετικών διαδικασιών, καθώς και διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι η προαιρετική διαμεσολάβηση του νόμου 4512/2018, που βρίσκεται ήδη σε ισχύ, προσφέρει τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλύσουν συναινετικά όλες τις αστικές και εμπορικές διαφορές ιδιωτικού δικαίου, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η παρουσία του δικηγόρου τους για την απόλυτη νομική προστασία τους.

Ακόμη, το υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνει, ότι ενεργεί «με γνώμονα την ασφάλεια του δικαίου και την παροχή ενός ποιοτικού και λειτουργικού πλαισίου που θα συντελέσει αποτελεσματικά στην προώθηση του διεθνώς επιτυχημένου τρόπου εναλλακτικής επίλυσης διαφορών και θα δικαιώσει τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από την εισαγωγή του στο δικαιικό μας σύστημα».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, αλλά και οι δικαστικές Ενώσεις είχαν αντιδράσει στο θεσμό της υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης.