ΟΑΚΑ: «Η Ελλάδα εξετάζει να ξηλώσει το στέγαστρο Καλατράβα», λέει ο Guardian

774

Ο Guardian έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα με το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ και έριξε βόμβα, καθώς τόνισε στο σχετικό δημοσίευμα ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ξηλωθεί η στέγη.

«Ήταν μια στέγη που συμβόλιζε την ολυμπιακή δόξα: ένας γιγάντιος θόλος από λευκό χάλυβα που έπεφτε πάνω από ένα στάδιο που θα αποτελούσε όχι μόνο το επίκεντρο των Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, αλλά και το έμβλημα του θεαματικού στυλ με το οποίο θα διεξαγόταν η διοργάνωση», ανέφερε αρχικά η έγκυρη βρετανική εφημερίδα The Guardian στο ρεπορτάζ της για το πολύκροτο στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ.

 

Ο Guardian κάνει αναφορά στη συνέχεια στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει το ΟΑΚΑ μετά τα προβλήματα στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα στο εμβληματικό στάδιο.

«Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, το μεσογειακό έθνος ήρθε αντιμέτωπο με μια πολύ διαφορετική αφήγηση, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το στάδιο των 70.000 θέσεων θα κλείσει επ’ αόριστον λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του χαλύβδινου στεγάστρου του Καλατράβα. Το δίτοξο στέγαστρο – προάγγελος των μεταγενέστερων έργων του Ισπανού αρχιτέκτονα – δεν είχε καταφέρει να ανταποκριθεί στα νομικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας, σύμφωνα με τον φορέα δημόσιας περιουσίας που είχε αναλάβει την επιθεώρηση του χώρου», τονίζει η εφημερίδα.

 

Το ποδηλατοδρόμιο
Ο Guardian αναφέρθηκε στη συνέχεια στα προβλήματα που έχει το στέγαστρο Καλατράβα και στο Ποδηλατοδρόμιο που βρίσκεται κοντά στο ΟΑΚΑ και μνημόνευσε τις πρόσφατες δηλώσεις του Γιάννη Βρούτση.

«Το κοντινό ποδηλατοδρόμιο, που καλύπτεται από παρόμοια κατασκευή, θα έπρεπε επίσης να κλείσει, επειδή και αυτό είχε παρουσιάσει σημάδια αστάθειας. “Θα ήταν επιφανειακό και ακόμη και ανόητο να δώσουμε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα, ή να πούμε πότε θα ανοίξει είτε το ποδηλατοδρόμιο είτε το στάδιο”, δήλωσε ο υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, στους δημοσιογράφους την Τρίτη. Η τύχη των εγκαταστάσεων, πρόσθεσε, θα εξαρτηθεί από μια δεύτερη επιθεώρηση από μια επαγγελματική ένωση μηχανικών που συμβουλεύει την κυβέρνηση για τα δημόσια έργα», τονίζει η εφημερίδα

«Ίσως πρέπει να κατέβει το στέγαστρο»
Εκεί ο Guardian ρίχνει και τη βόμβα, καθώς αναφέρει ότι πηγή της εφημερίδας λέει ότι ίσως το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ θα πρέπει να ξηλωθεί

«Αλλά μέχρι την Τετάρτη, καθώς το κόστος του να κλείσει το στάδιο  γινόταν εμφανές, με την προοπτική να ακυρωθούν δεκάδες εκδηλώσεις – συμπεριλαμβανομένης μιας sold out συναυλίας των Coldplay το επόμενο έτος – οι αξιωματούχοι άρχισαν να ψιθυρίζουν το αδιανόητο: ίσως ήταν καιρός να αποσυναρμολογηθεί η περίφημη οροφή συνολικά. Σκουριά είχε βρεθεί όχι μόνο κατά μήκος των χαλύβδινων καλωδίων και των τόξων της, αλλά ακόμη και στους κοχλίες που τη συγκρατούσαν. “Τίποτα δεν αποκλείεται σε αυτό το σημείο”, δήλωσε μια καλά πληροφορημένη πηγή. “Ίσως θα πρέπει να κατέβει”».

Φταίει η ανεπαρκής συντήρηση

O Guardian κάνει αναφορά και στα προβλήματα που είχαν παρουσιάσει στο παρελθόν άλλες κατασκευές του Ισπανού και επισημαίνει ότι: «ο Καλατράβα έχει υπερασπιστεί στο παρελθόν τον εαυτό του για την κριτική που δέχθηκε για έργα που ενώ ήταν περίπλοκα και εντυπωσιακά, στη συνέχεια αποδείχθηκαν προβληματικά – σε μια περίπτωση, μια στέγη που είχε διαρροή σε ένα οινοποιείο στη βόρεια Ισπανία».

Από την άλλη όμως, αναφέρει ότι στην περίπτωση του στεγάστρου στο ΟΑΚΑ φταίει η ελλιπής συντήρηση και επισημαίνει ότι:  «στην Αθήνα όμως, αυτή την εβδομάδα ήταν η ανεπαρκής συντήρηση που κατηγορήθηκε για τη δυσχερή κατάσταση του Ολυμπιακού Σταδίου και, μάλιστα αυτό συμβαίνει σχεδόν σε κάθε άλλη εγκατάσταση που κατασκευάστηκε για τους αγώνες».

Ο Guardian βασίζει το σκεπτικό του και στην ανάρτηση που είχε κάνει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα: «“Είναι γνωστό ότι το ολυμπιακό συγκρότημα του ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες”, είχε γράψει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε διαδικτυακή ανάρτηση. “Ποιος δεν νιώθει απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους για τόσα χρόνια;”, κατήγγειλε ο ηγέτης της κεντροδεξιάς», αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι περικοπές στον προϋπολογισμό
Η εφημερίδα αναφέρει ότι για την ανυπαρξία συντήρησης φταίνε οι περικοπές στους προϋπολογισμούς των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, λόγω των μνημονίων.

«Η έλλειψη συντήρησης πίσω από τις εγκαταστάσεις που τώρα στέκονται άδειες, βεβηλωμένες και εγκαταλελειμμένες, έχει αποδοθεί, κυρίως, στις περικοπές στον προϋπολογισμό που αναγκάστηκαν να κάνουν οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις κατ’ εντολή των διεθνών δανειστών, αφού η πληγείσα από το χρέος χώρα απέφυγε οριακά τη χρεοκοπία – και την εκδίωξη από την ευρωζώνη – στα τέλη του 2009», τονίζεται από την βρετανική εφημερίδα.

Ο Guardian παραπέμπει στη συνέχεια σε δηλώσεις του πρώην υπουργού Σταύρου Κοντονή για το θέμα των χρημάτων που δεν δόθηκαν για τη συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, αλλά και για το θέμα με τον φάκελο του στεγάστρου που έψαχναν οι αρχές, αλλά δεν έβρισκαν.

«Δεν υπήρχαν τα χρήματα για τη συντήρηση του ΟΑΚΑ. Ο χώρος είχε αφεθεί στο έλεος του Θεού από το 2004 έως το 2014».  Ακόμη και οι προσπάθειες των υπαλλήλων του υπουργείου να βρουν το φάκελο του Ολυμπιακού Σταδίου είχαν αποβεί άκαρπες, υποστήριξε ο Κοντονής, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. «Δεν μπορούσαμε καν να βρούμε τον φάκελο του έργου…  Αναγκαστήκαμε να τον ζητήσουμε από το γραφείο του Καλατράβα στην Ισπανία», αναφέρει το δημοσίευμα.

Κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης
Η εφημερίδα γράφει πάντως, ότι κάποιοι μηχανικοί στην Ελλάδα δεν θεωρούν ότι το στέγαστρο Καλατράβα είναι έτοιμο να πέσει.

«Δεν είναι όλοι οι μηχανικοί πεπεισμένοι ότι τα στέγαστρα κινδυνεύουν με άμεση κατάρρευση. Ορισμένοι που εργάστηκαν για το σχεδιασμό το 2003 πιστεύουν ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από καταστροφές φέτος, από ένα θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα μέχρι πυρκαγιές και πλημμύρες, μπορεί να ενήργησαν βιαστικά από φόβο μήπως βρεθούν σε δύσκολη θέση», τονίζει ο Guardian.

Σχολιάζει πάντως ότι: «αυτό που κάποτε ήταν μια στιγμή ολυμπιακής δόξας, θεωρείται όλο και περισσότερο ως μια εξωφρενική τρέλα, με πολλούς Έλληνες να θεωρούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπεύθυνους για την επιτάχυνση του βουνού του χρέους που προκάλεσε την παραλίγο οικονομική κατάρρευση της χώρας».

Αφήγημα όχι πραγματικότητα ο εκσυγχρονισμός της Ελλάδας
«Ό,τι κι αν συμβεί τις επόμενες ημέρες και μήνες, η περίφημη στέγη του Καλατράβα θα μείνει στη μνήμη όχι ως έμβλημα θριάμβου -το κατόρθωμα μιας μικρής χώρας που πήδηξε στο μέλλον διοργανώνοντας σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που θεωρούνται από τους καλύτερους που έγιναν ποτέ- αλλά για όλα όσα δεν ήταν», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

«Έχει γίνει σύμβολο της κατάρρευσης του αφηγήματος του εκσυγχρονισμού της Ελλάδας”, δήλωσε στον Guardian ο Γιάννης Τσίρμπας, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Περισσότερο από ποτέ γνωρίζουμε τώρα ότι ο εκσυγχρονισμός [της Ελλάδας] ήταν ακριβώς αυτό: ένα αφήγημα και όχι η πραγματικότητα», καταλήγει ο Guardian.