ΟΑΚΑ: Τα κρίσιμα αναπάντητα ερωτήματα για το κλείσιμο

366

Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, πρώην πρόεδρος ΟΑΚΑ και ολυμπιονίκης, ο Χρήστος Κολώνας, ο δημοσιογράφος του «Βήματος» και του «ot.gr» και ο Παναγιώτης Περπερίδης, προϊστάμενος Αθλητικού Τμήματος Mega μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για τα προβλήματα στο ΟΑΚΑ.

Σε αναγκαστικό κλείσιμο του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας και του Ποδηλατοδρομίου του ΟΑΚΑ προχώρησε η κυβέρνηση.

Η απόφαση βασίστηκε σε μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ανέλαβε την ανακαίνιση των στεγάστρων τόσο στο κεντρικό στάδιο, όσο και στο Ποδηλατοδρόμιο, τα οποία εγκαταστάθηκαν πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Όπως είπε ο Χρήστος Κολώνας, ο δημοσιογράφος του «Βήματος» και του «ot.gr» το πόρισμα του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται σε πρόβλημα στατικής επάρκειας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα στέγαστρα του Καλατράβα όταν το 2004 κατασκευάστηκαν δεν είχαν οικοδομική άδεια ενώ από τότε δεν είχε γίνει συντήρηση. Το 2013 με νόμο εκδόθηκε η άδεια και έκτοτε έγιναν άλλες δύο προσπάθειες ώστε να γίνουν διεθνείς διαγωνισμοί ώστε να βρεθεί ανάδοχος για τη συντήρησή τους, χωρίς ωστόσο αυτοί οι διαγωνισμοί να ολοκληρωθούν ποτέ, όπως επισήμανε ο κ. Κολώνας.

«Πήραμε απόφαση να γίνουν οι συντηρήσεις αλλά δεν υπήρχαν τα λεφτά τότε»

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Πέτρος Γαλακτόπουλος είπε πως όταν ανέλαβε εκείνος το 11’-12’ τεχνικές υπηρεσίες του χώρου του είπαν τι προβλήματα υπήρχαν και άρχισε η συντήρηση.

«Αλλά όλα αυτά κουνιούνται, είχε πέσει και ένα σίδερο και από εκεί ξεκίνησε το πρόβλημα. Το Ολυμπιακό Στάδιο ανήκει στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και οι κατασκευές είναι της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Πήραμε απόφαση να γίνουν οι συντηρήσεις αλλά δεν υπήρχαν τα λεφτά τότε. Το 18’ μας έδωσαν τα μισά λεφτά από το ποσό που χρειαζόντουσαν οι κατασκευαστές και είπαν να τις κάνουμε».

Όπως είπε ο κ. Κολώνας, το έργο της «Ανακαίνισης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών» είχε ανατεθεί στην Ειδική Μονάδα Σύμβασης Στρατηγικών Έργων (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ τον Νοέμβριο του 2021 και η σχετική σύμβαση μεταξύ του υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΑΚΑ υπεγράφη στις 25 Φεβρουαρίου του 2022.

Ο έλεγχος ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2022 και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες.

Πόσο καιρό θα μείνει κλειστό το ΟΑΚΑ

Σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, αναφέρει ότι «θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατό ταχύτερα τα προβλήματα που ανέκυψαν στο ΟΑΚΑ» ενώ ξεκαθάρισε ότι το ΟΑΚΑ «δεν κλείνει επ’ αόριστο, αλλά προσωρινά» και ότι πρόβλημα στατικότητας υπάρχει μόνο στο Στέγαστρο και όχι στο στάδιο.

Κανονικά, παρά την απαγόρευση, η προσέλευση πολιτών στο ΟΑΚΑ

Γύρω από το στάδιο έχει μπει μεταλλική περίφραξη αλλά ο κόσμος συνεχίσει να πηγαίνει στον περιβάλλοντα χώρο.