Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Γαλλίας συναντήθηκαν για τις εξελίξεις στη Γάζα

108

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry και ο επισκέπτης Γάλλος ομόλογός του Stephane Sejourne συναντήθηκαν στο Καϊρο την Τετάρτη (01/05) για να συζητήσουν την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και μια κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου που προτείνεται για τον θύλακα.

Οι δύο υπουργοί ενημέρωσαν ο ένας τον άλλον για τις έμμεσες συνομιλίες εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων αιχμαλώτων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Σούκρι είπε ότι η Αίγυπτος έχει υποβάλει «εφαρμόσιμες» προτάσεις εκεχειρίας και στα δύο μέρη, τα οποία αναμένεται να επιδείξουν «απαραίτητη ευελιξία» για να πραγματοποιήσουν μια συμφωνία που θα γλιτώσει από το αίμα των Παλαιστινίων.

Από την πλευρά του, ο Sejourne είπε ότι η Γαλλία είναι πρόθυμη να υποστηρίξει τις αραβικές προσπάθειες για τη διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Υπογράμμισε τις προσπάθειες της Γαλλίας να περιορίσει την κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου στα σύνορά τους, τονίζοντας ότι η πιθανή εκεχειρία στη Γάζα πρέπει να συνοδεύεται από παρόμοια εκεχειρία στον Λίβανο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο Shoukry και ο Sejourne επιβεβαίωσαν την απόλυτη απόρριψη κάθε ισραηλινής προσπάθειας να εκκαθαρίσει την παλαιστινιακή υπόθεση εκτοπίζοντας Παλαιστίνιους έξω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να απορρίψουν εντελώς οποιαδήποτε χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη Ράφα, τώρα το μόνο καταφύγιο για εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα, λόγω των υψηλών ανθρωπιστικών ανησυχιών και του κινδύνου περιφερειακής διάχυσης, ανέφερε η δήλωση.

Για μήνες, η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούσαν να μεσολαβήσουν για μια νέα συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ για μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ομήρων.