ΟΗΕ: Πιέζει για την επιβολή της αντικατάστασης πληθυσμού διά της εισαγωγής εκατομμυρίων προσφύγων στην Δύση

268

Πιέζει για την επιβολή της αντικατάστασης πληθυσμού διά της εισαγωγής εκατομμυρίων προσφύγων στην Δύση ο ΟΗΕ, επιβεβαιώνοντας όσους ισχυρίζονται ότι δρα ως βραχίονας του παγκόσμιου νότου. Άλλωστε ακόμη και ο συγκεκριμένος όρος είναι δική του εφεύρεση.

Συγκεκριμένα, τα Ηνωμένα Έθνη ασκούν πιέσεις στην Αυστρία, η οποία πέρυσι σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των αιτήσεων ασύλου από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, για να υποδεχθεί επιπλέον αιτούντες άσυλο από όλο τον κόσμο.

Σε συνέντευξή της στην Salzburger Nachrichten που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, η Κέλι Κλέμεντς, αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, άσκησε κριτική στην αυστριακή κυβέρνηση -η οποία αντιμετωπίζει μια σειρά από πολιτιστικά και οικονομικά προβλήματα που σχετίζονται με τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο- για την απόφασή της να αναστείλει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

“Φυσικά και θέλουμε η Αυστρία να προσφέρει και πάλι ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης”, δήλωσε ο Κλέμεντς στην εφημερίδα, τονίζοντας ότι, επί του παρόντος, υπάρχουν λιγότερες από 60.000 διαθέσιμες θέσεις για περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους που δεν είναι σε θέση να παραμείνουν στον σημερινό τους τόπο ούτε έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν οικειοθελώς και με ασφάλεια στην πατρίδα τους.

Το 2018, η αυστριακή κυβέρνηση, με επικεφαλής τον τότε καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς (ÖVP), ενώθηκε με κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Πολωνία, η Εσθονία, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Σλοβακία, η Λετονία και η Ελβετία και αποχώρησε από το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για την ασφαλή, ομαλή και τακτική μετανάστευση. Την ίδια χρονιά, η Αυστρία ανέστειλε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο Clements πρόσθεσε ότι περίπου το 70% των παγκόσμιων προσφύγων ζουν κοντά στα σπίτια τους ή σε γειτονικές χώρες. “Εννέα στους δέκα πρόσφυγες ζουν σε μια χώρα με χαμηλό εισόδημα”, είπε, υποδεικνύοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να επικεντρωθούμε στη στήριξη των χωρών που υποδέχονται πρώτες τους πρόσφυγες και όχι των χωρών προορισμού.

“Ορισμένα κράτη της ΕΕ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αισθάνονται ότι συμβάλλουν περισσότερο από άλλα. Εάν υπήρχε μια προσέγγιση για τον επιμερισμό της ευθύνης, δεν θα υπήρχε τέτοια πίεση”, δήλωσε η ίδια, αναφερόμενη στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του Συμφώνου της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, η οποία, εάν υιοθετηθεί, θα αναγκάσει τα κράτη μέλη να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο ή να αντιμετωπίσουν βαριά πρόστιμα.

Κράτη μέλη όπως η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία έχουν απορρίψει κατηγορηματικά το σχεδιαζόμενο από την ΕΕ σύστημα υποχρεωτικής ανακατανομής.

Η Αυστρία φιλοξενεί σήμερα τον υψηλότερο αριθμό προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τον πληθυσμό της, με 34,8 ανά 1.000 κατοίκους.

Το Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), το μόνο κόμμα που διατηρεί εδώ και καιρό μια σκληρή, αντι-μαζική μεταναστευτική πολιτική, είναι μακράν το πιο δημοφιλές κόμμα της χώρας, έχοντας την υποστήριξη του 1/3 του πληθυσμού, τουλάχιστον εν μέρει λόγω της πίεσης που η μετανάστευση, νόμιμη και παράνομη, έχει επιφέρει στην αυστριακή κοινωνία.