Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Truth Social, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του Τραμπ

250

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και νυν υποψηφιος για την προεδρικη μάχη του 2024, Ντόναλντ Τραμπ εγκαινίασε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, Truth Social, στις αρχές του 2022, μετά την απαγόρευση που του επιβλήθηκε από τις μεγάλες πλατφόρμες Facebook και Χ (πρώην Twitter), λόγω της επίθεση στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το 2022.

Πριν από το Truth Social, υπήρχε ένα βραχύβιο ιστολόγιο στον προσωπικό ιστότοπο του Τραμπ με τίτλο «Από το γραφείο του Ντόναλντ Τζ. Τραμπ». Αλλά δεν κράτησε πολύ και το στρατόπεδο του Τραμπ ήδη υπαινίχθηκε ότι ο πρώην πρόεδρος είχε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στα σκαριά.

Το Truth Social κυκλοφόρησε στο κατάστημα εφαρμογών της Apple τον Φεβρουάριο του 2022 και λίγο αργότερα και στο Play Store για συσκευές Android. Στην αρχη αρκετός κόσμος κατέβασε την εφαρμογή που ηταν διαθέσιμη μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

O Ντόναλντ Τραμπ, αποκαταστήθηκε στα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά, ο ίδιος δήλωσε ότι δύσκολα θα επιστρέψει ξανά σε αυτά. Κάποιος θα βρει μόνο προεκλογικές αναρτήσεις στο Facebook και στο Χ, με βίντεο και φωοτγραφίες του από τις ομιλίες του.

Η πλατφόρμα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την οργή για τις απαγορεύσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Τραμπ για να προσελκύσει ένα ευρύ κοινό, το Truth Social, όπως και οι συντηρητικές πλατφόρμες Gab, Gettr και Parler.

«Διατίθεται στην αγορά σε αντίθεση με τις κύριες εφαρμογές μέσων ενημέρωσης, τις οποίες ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι κάνουν διακρίσεις κατά των απόψεών τους και περιορίζουν την ελεύθερη έκφραση. Το περιεχόμενο και το κοινό του είναι συντριπτικά συντηρητικά και αποτελούνται από τη βάση του MAGA», δήλωσε η Roxana Muenster, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Cornell που μελετά την ακροδεξιά και την ψηφιακή επικοινωνία. «Υπάρχει επίσης πολλή ρητορική μίσους και εξτρεμισμός στην πλατφόρμα λόγω της χαλαρής προσέγγισής τους στη μετριοπάθεια του περιεχομένου».

Η εταιρεία πίσω από το Truth Social δεν αποκαλύπτει αριθμούς χρηστών. Όπως αναφέρεται σε μια κανονιστική κατάθεση, «από την έναρξή του, το TMTG έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του Truth Social βελτιώνοντας τις λειτουργίες και τη διεπαφή χρήστη αντί να βασίζεται σε παραδοσιακές μετρήσεις απόδοσης, όπως τα γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανά χρήστη, εμφανίσεις διαφημίσεων και τιμολόγηση ή ενεργούς λογαριασμούς χρηστών. συμπεριλαμβανομένων μηνιαίων και καθημερινών ενεργών χρηστών.

Σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Similarweb εκτιμά ότι η Truth Social είχε περίπου 5 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους — συμπεριλαμβανομένων των χρηστών κινητών τηλεφώνων καθώς και των επισκεπτών του ιστότοπου.

Ο Τραμπ προσεγγίζει πολύ λιγότερους ανθρώπους στην πλατφόρμα του, όπου έχει λιγότερους από 7 εκατομμύρια ακόλουθους, από ό,τι στο X, όπου έχει 87 εκατομμύρια. «Είναι απίθανο το Truth Social να ανταγωνιστεί τις μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης σύντομα. Για πολλούς χρήστες, ο Τραμπ είναι αυτό που τους τραβάει στο Truth Social. Για πολλούς ακόμη, είναι αυτό που τους κρατά μακριά», είπε η Muenster.

«Αλλά το πιο σημαντικό, θα είναι δύσκολο για αυτόν να ανταγωνιστεί το X λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι πλατφόρμες», συμπλήρωσε.

Το Truth Social μοιάζει αρκετά με το X. Οι χρήστες έχουν προφίλ, μπορούν να ακολουθούν ο ένας τον άλλον, να δημοσιεύουν “αλήθειες”, όπως λέγονται οι αναρτησεις και να κοινοποιούν τις “αλήθειες” (truth και retruth), επίσης μπορούν να ανταλλάζουν προσωπικά, ενώ οι διαφημίσεις ονομάζονται «χορηγούμενες αλήθειες»!

Η ροή του Truth Social μοιάζει πολύ με αυτή του X, με ένα μωβ χρωματικό συνδυασμό και μια ενότητα “για εσάς” με προτεινόμενες αναρτήσεις, καθώς και μια ροή λογαριασμών που ακολουθεί ένας χρήστης. Υπάρχει πληθώρα πολιτικών θέσεων με κυρίαρχο ρόλο φυσικά τις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Μια έρευνα του Pew Research Center το 2022 – η πιο πρόσφατη διαθέσιμη – διαπίστωσε ότι ενώ το 27 τοις εκατό των Αμερικανών είχε ακούσει για το Truth Social, μόνο το 2 τοις εκατό το χρησιμοποίησε για να λάβει τα νέα του.

Η πλατφόρμα διατίθεται στην αγορά ως πλατφόρμα ελεύθερης έκφρασης, το Truth Social εξακολουθεί να συμμετέχει σε κάποια εποπτεία περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού του παράνομου υλικού ή υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Είναι επίσης πιο αυστηρό στο σεξουαλικό περιεχόμενο και τη γλώσσα από άλλες πλατφόρμες.