Ολοκληρώθηκε η ανάκριση για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη

244

Στην τελική ευθεία για την εισαγγελική πρόταση.

Μετά από 20 σχεδόν μήνες από τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη στην Ερέτρια με κατηγορούμενους δύο ψαράδες για ανθρωποκτονία από πρόθεση, η υπόθεση έκλεισε σε επίπεδο ανάκρισης και η δικογραφία έχει διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα o οποίος θα εισηγηθεί στο αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, που θα αποφασίσει για την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων στο ακροατήριο.

Η υπόθεση από την πρώτη στιγμή πέρασε από 40 κύματα… Αντιμετωπίστηκε από τις αρχές σαν ατύχημα αλλά τα στόματα άνοιγαν στην περιοχή της Ερέτριας που έκαναν λόγο για την παρουσία ενός ακόμη σκάφους δίπλα σε αυτό του πρώην υπουργού.

Δύο αυτόπτες μάρτυρες δίνουν στοιχεία όμως αντί η υπόθεση να προχωρήσει αντιμετωπίζεται ως… ατύχημα. Η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη θέλει να μάθει την αλήθεια και μέσω όλων των οδών που τους παρέχει ο νόμος δίνουν στοιχεία και η υπόθεση καταλήγει μετά από μήνες στην άσκηση ποινικής δίωξης για τους δύο κατηγορούμενους.

«Ενώ βρίσκονταν εντός του αλιευτικού τους σκάφους προσέγγισαν το φουσκωτό σκάφος του οποίου χειριστής ήταν ο Ιωσήφ Βαλυράκης και αφού του ανέκοψαν την πορεία με επικινδύνους ελιγμούς γύρωθεν αυτού, διαπληκτίστηκαν μαζί του και στη συνέχεια με τη χρήση μακριού ξύλινου κονταριού τον έπληξαν στο πάνω μέρος του σώματός του τουλάχιστον δύο με τρεις φορές, με αποτέλεσμα εξ αιτίας των πληγμάτων που αυτός δέχτηκε να πέσει, στη θάλασσα.»

Οι δύο ψαράδες στις απολογίες τους ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν βγει εκείνη την ημέρα για ψάρεμα. Όμως οι ισχυρισμοί τους δεν έπεισαν ανακριτή και εισαγγελέα και κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Τον περασμένο Ιούλιο, μέσα σε ένα μήνα από την έκδοση των αιτιολογημένων ενταλμάτων προσωρινής κράτησης, αποφυλακίστηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημ/κών Χαλκίδας, σύμφωνα με το οποίο έπρεπε να αντικατασταθεί η προσωρινή κράτηση, με εγγυοδοσία σε καθένα από τους κατηγορούμενους, 40.000 €, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο ΑΤ.

Οι δικηγόροι της οικογένειας Βαλυράκη έχοντας στα χέρια τους μαρτυρίες που έδειχναν πως δολοφονήθηκε ο πρώην υπουργός καταγγέλλουν όλους αυτούς τους μήνες την «περίεργη» και «ανεξήγητη» συμπεριφορά λιμενικών και δικαστικών αρχών που εμπλέκονταν στην υπόθεση. Μηνύουν τον Εισαγγελέα Δημήτρη Προκοπίου για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας, υπόθεση για την οποία συνεχίζεται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θήβας. Τούτο μετά την παραδοχή από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ευβοίας, σχετικής προσφυγής της οικογένειας κατά της διατάξεως της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Θηβών που αβασίμως είχε θέσει την υπόθεση στο Αρχείο.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο ανακριτής, που χειριζόταν την υπόθεση, ύστερα από αήθη επίθεση την οποία δέχτηκε και μάλιστα εγγράφως, προέβη σε δήλωση αποχής. Δήλωση Αποχής, η οποία απορρίφθηκε από τον αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο.

Επίσης χαρακτηριστική του όλου κλίματος στην Ερέτρια, είναι η κατάθεση ενός από τους δύο αυτόπτες μάρτυρες που μίλησε πρώτος για εγκληματική ενέργεια «από τη στιγμή που έδωσα την κατάθεση μου στο Λιμεναρχείο Χαλκίδας η συμπεριφορά των λιμενικών οργάνων της Ερέτριας έχει αλλάξει ριζικά. Παρά το γεγονός ότι η Ερέτρια είναι μια πολύ μικρή κοινωνία και γνωρίζω σχεδόν όλους τους λιμενικούς χρόνια τώρα, έχουν γίνει όλοι πολύ απόμακροι. Τους χαιρετάω και σχεδόν όλοι δεν ανταποκρίνονται ή αποστρέφουν το βλέμμα τους ενώ όπου πηγαίνω και αλιεύω κάνουν αισθητή την παρουσία τους, κάτι που δε συνήθιζαν σε τόσο έντονο βαθμό στο παρελθόν. Ενδεικτικό της αλλαγής της συμπεριφοράς τους είναι κι ένα περιστατικό με έναν λιμενικό που υπηρετούσε μέχρι πρότινος στο Λιμενικό Τμήμα της Ερέτριας – νομίζω ότι έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί- κατά το οποίο όταν βρεθήκαμε τυχαία σε ένα ψητοπωλείο και χωρίς να προηγηθεί κάτι άλλο μου είπε «Δεν πρόκειται να λιώσουν τα κόκκαλα σου». Όταν ρώτησα τον λόγο που μου το είπε, αυτός μου απάντησε: «Από τις κατάρες που έχεις φάει».