Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες – Τι του ζήτησαν, τι είπε ο Πρωθυπουργός

1696

Σχετικά ικανοποιημένοι δηλώνουν μετά την συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη θεσμικοί αγροτικοί φορείς.

Ωστόσο, όπως ισχυρίστηκαν, έθεσαν υπόψη του πρωθυπουργού προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν, ζήτησαν άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, να δοθεί λύση στο θέμα της Λίμνης Κάρλα και σημείωσαν ότι το βαμβάκι δεν πρέπει να φύγει από τη Θεσσαλία ενώ αναφέρθηκαν και στα θέματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς.

«Για εμάς είναι κόκκινη γραμμή να φύγει το βαμβάκι από τη Θεσσαλία», είπε μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της Διεπαγηματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμιος Φωτεινός. Ανέφερε ότι η ολλανδική εταιρεία στο master plan για τη Θεσσαλία έκανε μια πρόταση σχετικά με το βαμβάκι και πρόσθεσε ότι «εμείς θα απαντήσουμε με μελέτες από τα πανεπιστήμια ότι το βαμβάκι δεν είναι τόσο υδροφόρο που λένε και ότι πρέπει να παραμείνει στον κάμπο».

Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς ζήτησε από την πλευρά του να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις προς τους Θεσσαλούς αγρότες, για να έχουν ρευστότητα ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Επίσης, ζήτησε την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στα χωράφια και στάθηκε στη Λίμνη Κάρλα που όπως τόνισε «κανείς παραγωγός δεν μπορεί να καλλιεργήσει» προσθέτοντας πως «όσο καιρό θα χρειαστεί για να γίνουν τα χωράφια πάλι καλλιεργήσιμα, θα πρέπει να έχουν ένα εισόδημα».

Τέλος, ο Πρόεδρος της παράκτιας αλιείας Μαγνησίας, Παναγιώτης Περάκης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητήθηκε οι αποδείξεις να στέλνονται στο my data μια φορά το μήνα και όχι κάθε μέρα όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Επίσης, ζητήθηκε η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και η κατάργηση των «τελών κυκλοφορίας» στα σκάφη όπως είπε.

Τέλος υπόψη του πρωθυπουργού έθεσε το πρόβλημα με τα θηλαστικά που αντιμετωπίζουν οι αλιείς. «Έχουν γίνει κάποια βήματα και σιγά σιγά μας είπαν ότι θα γίνουν και άλλα » κατέληξε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση τόνισε πως: Δρομολογήθηκε η νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη ρύθμιση για χαμηλό ηλεκτρικό ρεύμα σε αγρότες και κτηνοτρόφους σε βάθος 10ετίας Σε 3 μήνες από τώρα έχουμε ευρωεκλογές, ένα από τα κρίσιμα ζητήματα είναι η αγροτική πολιτική. Η άποψή μας είναι σαφής και χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις στη Κοινή Αγροτική Πολιτική. Επενδύουμε στην τεχνολογία και την τεχνογνωσία στον πρωτογενή τομέα.

Ενα από τα σημαντικά ζητήματα που θα κληθούμε να συζητήσουμε στις ευρωεκλογές είναι το τι θα γίνει με την ΚΑΠ. Η δική μας άποψη είναι ότι χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις και ήδη το υπουργείο έχει καταθέσει μια σειρά από σκέψεις στο συμβούλιο υπουργών. Ενδεχομένως να χρειαστεί μια πιο ουσιαστική μεσομακροπρόθεση συζήτηση, η οποία ίσως φτάσει και στο δικό μας επίπεδο, για την ταχύτητα με την οποία υλοποιούμε την πράσινη μετάβαση και τι σημαίνει αυτό για τις υποχρεώσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων».

Πηγή: Eleftherostypos.GR