Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Σλάβουτιτς -Απήγαγαν τον δήμαρχο

476

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Σλάβουτιτς στην Ουκρανία.

Στην περιοχή αυτή ζουν εργάτες του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου, Ολεξάντρ Παβλιούκ.

Σε δήλωσή του μέσω διαδικτύου ο Παβλιούκ ανέφερε πως ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το νοσοκομείο στο Σλάβουτιτς και απήγαγαν τον δήμαρχο.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές αυτές τις πληροφορίες.

Χθες, Παρασκευή, η Ουκρανία δήλωσε πως τα στρατεύματά της είχαν απωθήσει μια πρώτη επίθεση ρωσικών στρατευμάτων που πλησίαζαν στην πόλη.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο δήλωσε ότι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν τη Μαριούπολη.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Κιριλένκο είπε ότι μέχρι στιγμής περίπου 65.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη με ιδιωτικά οχήματα ή με τα πόδια, αν και οι προσπάθειες για οργάνωση μαζικών απομακρύνσεων αμάχων στο πλαίσιο προσωρινών εκεχειριών έχουν ως επί το πλείστον αποτύχει.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος του Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, κατήγγειλε τους «αδιάκριτους» και αδιάκοπους βομβαρδισμούς της Ρωσίας στην πόλη του, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας πριν την ρωσική εισβολή.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», ανέφερε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ, κατά τη διάρκεια μιας αυτοσχέδιας ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου σε μυστική τοποθεσία για την προστασία από βομβαρδισμούς.

«Καθημερινά γίνονται αδιάκριτοι βομβαρδισμοί στην πόλη και πολλοί άνθρωποι σκοτώνονται», κατήγγειλε, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν «κατοικημένες περιοχές, πολίτες, υποδομές όπως σχολεία».

«Αυτός είναι ένας πόλεμος ενάντια στο Χάρκοβο, ενάντια στην Ουκρανία, εναντίον αμάχων», είπε, εκτιμώντας ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων έχουν εγκαταλείψει την πόλη, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ από τα ρωσικά σύνορα.

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, που διείσδυσαν στα προάστια την πρώτη ημέρα της εισβολής τους στις 24 Φεβρουαρίου, απωθήθηκαν πολλά χιλιόμετρα προς τα περίχωρα, όπου οι μάχες συνεχίζονται.

Έκτοτε η πόλη αποτελεί στόχο καθημερινών βομβαρδισμών πυροβολικού, πυραύλων και αεροπορικών βομβαρδισμών, προκαλώντας «πολλά θύματα», σύμφωνα με τον Τερέχοφ, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε να δώσει αριθμό θυμάτων.

Την Πέμπτη, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς στεκόντουσαν σε ουρά για να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.