Ουκρανία: Σχέδιο για νατοϊκό στρατό στα σύνορα της Συμμαχίας – Όπλα στο Κίεβο στέλνει το Λονδίνο

383

Την άμυνά της έναντι του ρωσικού στρατού, που έχει εισβάλει στη χώρα και επιχειρεί την κατάληψη των ανατολικών περιοχών του Ντονμπάς, οργανώνει η Ουκρανία, στη νέα φάση του πολέμου, ενώ ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι επιμένει στο αίτημα ότι πρέπει να κλιμακωθούν οι κυρώσεις στη Μόσχα με πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Χωρίς πλέον την πίεση των ρωσικών δυνάμεων, που έχουν αποχωρήσει από την περιφέρεια του Κιέβου και σταματήσει τις επιθέσεις σε πόλεις της δυτικής Ουκρανίας, ο Ζελένσκι μπορεί να ελπίζει ότι η δυτική βοήθεια μπορεί να φτάσει πολύ πιο γρήγορα και να είναι αποτελεσματική.

Ήδη χθες Σάββατο, κατά τη διάρκεια μίας αιφνιδιαστικής επίσκεψης που έκανε στο Κίεβο ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ανακοινώθηκε ότι το Λονδίνο θα παράσχει σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μαζί και οικονομική. Η βοήθεια περιλαμβάνει 120 τεθωρακισμένα οχήματα και νέα αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα, αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών, ενώ παράλληλα η Βρετανία θα αυξήσει τις εγγυήσεις, ώστε η Ουκρανία να λάβει επιπλέον δάνειο 500 εκατομμυρίων ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Βρετανία πρέπει να γίνει παράδειγμα για τις χώρες της Δύσης, δήλωσε ο Ζελένσκι ο οποίος μίλησε για την ανάγκη παροχής οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, αλλά και ενός πλήρους εμπάργκο στα ρωσικά καύσιμα.

Σε διάγγελμά του τη νύχτα του Σαββάτου ο Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε στο εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου. «Ο δημοκρατικός κόσμος μπορεί να εγκαταλείψει το ρωσικό πετρέλαιο και να το κάνει τοξικό για όλες τις άλλες χώρες» σημείωσε ο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι «το εμπάργκο στο πετρέλαιο πρέπει να είναι το πρώτο βήμα. Από όλες τις δημοκρατίες, όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Τότε θα το αισθανθεί η Ρωσία. Τότε θα έχει νόημα για αυτή να επιδιώξει ειρήνη, να σταματήσει την ανώφελη βία».

Σημειωτέον ότι νωρίτερα το Σάββατο ο κοινοτικός επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς είχε εκτιμήσει, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, ότι με δεδομένο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περισσότερο εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, σε σχέση με το πετρέλαιο, ένα εμπάργκο στο θεωρεί πιο πιθανή την απόφαση για εμπάργκο στο ρωσικό «μαύρο χρυσό».

Στρατό στα εξωτερικά σύνορά του αναπτύσσει το ΝΑΤΟ

Πάντως με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να συνεχίζεται και να στοχεύει στη διχοτόμηση της χώρας, με την αυτονόμηση των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, κάτι που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μία μακρά πολεμική διαμάχη, αστάθεια και κινδύνους για την ασφάλεια στην Ευρώπη, η Δύση επανεξετάζει όλες τις πολιτικές άμυνας.

Σχέδια για την ανάπτυξη μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στα εξωτερικά του σύνορα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση της Ρωσίας επεξεργάζεται το NATO, αποκάλυψε ο επικεφαλής της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ μίλησε το Σάββατο για «θεμελιακής μεταμόρφωσης του Συμφώνου και για την εκπόνηση σχεδίων, που προβλέπουν την ανάπτυξη μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας του στα εξωτερικά σύνορα των χωρών μελών του. Όπως διευκρίνισε, η στρατιωτική αυτή δύναμη θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένες σκέψεις του ΝΑΤΟ γίνονται επειδή οι ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχουν «μακροπρόθεσμες συνέπειες».

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ το ΝΑΤΟ είναι σε μία «επανεκκίνηση, μακροπρόθεσμη αναπροσαρμογή ζητήσαμε από τους στρατιωτικούς διοικητές να μας παρουσιάσουν επιλογές» ακριβώς επειδή «αυτό που βλέπουμε είναι νέα πραγματικότητα, νέα ομαλότητα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, που πρόσφατα ανακοίνωσε πως θα παραμείνει στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού για έναν χρόνο ακόμη, είπε επίσης στη συνέντευξή του στην Τέλεγκραφ ότι οι οριστικές αποφάσεις για τις αλλαγές αυτές θα ληφθούν στη σύνοδο του NATO στη Μαδρίτη τον Ιούνιο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση προσφύγων στη Γηραιά Ήπειρο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εξώθησε τις κυβερνήσεις των κρατών της Δύσης να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους για την άμυνα.