Παγώνη: Πότε εμβολιαζόμαστε- Ποιούς αφορούν τα νέα ενισχυμένα εμβόλια της γρίπης και πότε απαιτείται συνταγογράφηση

386

Για όλα τα δεδομένα σχετικά με τα εμβόλια του κορονοϊού και της γρίπης, μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Όπως ανέφερε αρχικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ «O κορονοΪός είναι εδώ με τις υποπαραλλαγές του. Τώρα έχουμε τη ΒΑ286 ή «Pirola» όπως τη γνωρίσαμε. Τέλος Οκτώβρη αναμένεται να ξεκινήσουν και όλες οι ιώσεις. Απλώς είμαστε πιό ψύχραιμοι τώρα».

Τα εμβόλια της γρίπης από τέσσερα έγιναν έξι. Μπήκαν δύο ενισχυμένα. Τα δύο ενισχυμένα είναι για τους άνω των 65 ετών με συνταγογράφηση. Εάν κάποιος από αυτούς των άνω των 65 για δικούς του λόγους δεν θέλει, να κάνει το ενισχυμένο, μπορεί να κάνει το απλό που έχει δοκιμάσει τόσα χρόνια χωρίς συνταγογράφηση από 1η Νοεμβρίου. Το απλό εμβόλιο της γρίπης μέχρι την 1η Νοεμβρίου θα είναι με συνταγογράφηση.

Όσον αφορά στο νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορονοϊό ανέφερε: Περιμένουμε τις εισηγήσεις από την Επιτροπή Εμβολιασμού, μετά από εισηγήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των επιστημόνων των ομάδων που έχουν ασχοληθεί με όλα αυτά και για το θέμα του κορονοϊού θα μας ενημερώσουν μέσα στον Οκτώβρη. Γιατί όπως εξήγησε «Τα καινούργια εμβόλια πρέπει να περάσουν από τρεις φάσεις και από υπογραφές. Αν δεν μπει και η τελευταία υπογραφή, κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να σας πει τίποτα».

Όπως ενημέρωσε μέσα στον Οκτώβρη ξεκινάνε και οι ιώσεις όπως και πέρυσι που ήλθαν πολύ νωρίτερα. Ήδη έχουμε περιστατικά γρίπης και άλλες ιώσεις.

H Ματίνα Παγώνη επικεντρώθηκε στο εξής:

Ο κόσμος εμβολιάζεται μετά τις 20 Οκτωβρίου γιατί θέλουμε δύο βδομάδες μετά το εμβόλιο να κάνουμε τα αντισώματα. Επομένως αν πας μετά το τέλος Οκτώβρη συν δύο ημέρες φτάνεις γύρω στο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Από εκεί και πέρα είσαι ασφαλής για ιώσεις και γρίπη.

Επανέλαβε τη διευκρίνιση πως μπορείς την ίδια ημέρα να κάνει κάποιος το εμβόλιο και γρίπης και του κορονοϊόυ. Απλώς τα κάνεις σε διαφορετικό χέρι.

Όμως είπε: Γιατί να μπεις σε αυτή τη διαδικασία; Πηγαίνεις τη μία ημέρα και κάνεις το εμβόλιο της γρίπης, μετά από δύο ημέρες πηγαίνεις και κάνεις ένα άλλο.

Και κατέληξε «με ιδιαίτερη προσοχή, με υπευθυνότητα, με αντισηπτικά στην τσέπη, τα οποία έχουμε πετάξει και στην τσάντα, θα συνεχίσουμε. Προς το παρόν είμαστε ευτυχισμένοι γιατί έχουμε καλό καιρό και στα σχολεία μπορούν να ανοιγοκλείνουν οι δάσκαλοι καθηγητές, τα παράθυρα, να αλλάζει ο αέρας, να αλλάζει ατμόσφαιρα. Θα μπούμε σε εσωτερικούς χώρους, θα είμαστε περισσότερο προσεκτικοί.