Παραιτείται ο «Ψηφιακός Εκτελεστής» Τιερί Μπρετόν από επίτροπος ύστερα από πιέσεις της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

124
epa11421807 European Commissioner for Internal Market Thierry Breton arrives at the European weekly Commission college meeting in Brussels, Belgium, 19 June 2024. The Commissioners Meeting will be followed by a press conference on the 2024 European Semester Spring package. EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γαλλία Τιερί Μπρετόν ανακοίνωσε την παραίτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ανέβασε δημόσια στο διαδίκτυο την επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δηλώνοντας ότι θα παραιτηθεί αμέσως.

Ο Μπρετόν δήλωσε ότι αποφάσισε να προβεί σε αυτή την κίνηση επειδή «πριν από λίγες ημέρες, στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για τη σύνθεση του μελλοντικού Κολλεγίου», η Φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά του από τον κατάλογο των υποψηφίων για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Λέγεται ότι του πρότεινε ένα πολιτικό αντάλλαγμα. Σύμφωνα με τον Μπρετόν, «ένα δήθεν πιο σημαίνον χαρτοφυλάκιο για τη Γαλλία στην επόμενη σύνθεση της Επιτροπής».

Είπε ότι η κίνηση της Φον ντερ Λάιεν εμπνέεται από «προσωπικούς λόγους που σε καμία περίπτωση δεν έχει συζητήσει άμεσα μαζί μου».

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, αγωνίστηκα αδιάκοπα να υποστηρίξω και να προωθήσω το κοινό ευρωπαϊκό καλό, πάνω από τα εθνικά και κομματικά συμφέροντα», δήλωσε ο Μπρετόν, προσθέτοντας: «Ήταν τιμή μου»!

«Ωστόσο, υπό το φως αυτών των τελευταίων εξελίξεων – περαιτέρω μαρτυρία αμφισβητήσιμης διακυβέρνησης – πρέπει να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι δεν μπορώ πλέον να ασκώ τα καθήκοντά μου στο Σώμα».

Στα τέλη Ιουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε τον Μπρετόν, ο οποίος ήταν επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, για δεύτερη θητεία στις Βρυξέλλες.

Με το παρατσούκλι «ψηφιακός εκτελεστής», μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων επιτευγμάτων του Μπρετόν ήταν δύο σημαντικά νομοθετήματα: ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) και ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές (DMA).

Το νέο του χαρτοφυλάκιο αναμενόταν να είναι διαφορετικό, με τον πολιτικό να φημολογείται ότι ήθελε έναν «βαρύ» οικονομικό ρόλο ή να επεκτείνει τα σημερινά του καθήκοντα. Ένας νέος ρόλος Επιτρόπου Άμυνας θεωρήθηκε επίσης ως επιλογή.

Η στήριξή του στη Γαλλία έγινε θολή, καθώς ο Μακρόν έλαβε την απόφαση να τον διορίσει Επίτροπο της χώρας μόλις έχασε τις εθνικές βουλευτικές εκλογές, χάνοντας την πλειοψηφία του. Άλλα κόμματα εξέφρασαν αντιρρήσεις για την επιλογή αυτή.

Ένα μεγαλύτερο εμπόδιο, όπως αναφέρεται στην επιστολή παραίτησής του, ήταν η «ξινή» σχέση που είχε με την ίδια τη Φον ντερ Λάιεν.

Η ταραχώδης συνεργασία τους σημαδεύτηκε από εχθρικά επεισόδια.

Όταν οι Βρυξέλλες προσπάθησαν να διορίσουν την Αμερικανίδα εμπειρογνώμονα σε θέματα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας Φιόνα Σκοτ Μόρτον ως κορυφαία οικονομολόγο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα ανταγωνισμού, ο Μπρετόν ήταν αυτός που ηγήθηκε της γαλλικής επίθεσης εναντίον της, τορπιλίζοντας κάθε πιθανότητα να πάρει τη θέση η Σκοτ Μόρτον.

Τον Μάρτιο, αμφισβήτησε δημοσίως την υποστήριξη της φον ντερ Λάιεν από το ίδιο της το κόμμα, γεγονός που οδήγησε σε φήμες ότι εποφθαλμιούσε τη θέση του προέδρου της Κομισιόν για τον εαυτό του.

Τα σχέδια του Μπρετόν για την παραγωγή πυρομαχικών επικρίθηκαν και επί των ημερών του οι δεσμεύσεις της ΕΕ για αύξηση της παραγωγής για τη στήριξη της Ουκρανίας ήταν κατά πολύ υπερβολικές, όπως υποστήριξε μια ερευνητική έκθεση. Είχε υποσχεθεί ότι το μπλοκ θα ήταν σε θέση να παράγει τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια σφαίρες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Στην πραγματικότητα, ο ρυθμός αυτός ήταν μέχρι στιγμής πολύ χαμηλότερος.

Ένας ειδικός του κλάδου χαρακτήρισε τις εκτιμήσεις του ως «ανοησίες» και πρόσθεσε ότι η ικανότητα για το 2024 θα είναι μικρότερη από μισό εκατομμύριο σφαίρες. «Ενδεχομένως 400.000, ίσως και λίγο λιγότερο».

Υπό την ηγεσία του Μπρετόν, η ΕΕ υστέρησε στο ψηφιακό μέτωπο, καθώς ξεπεράστηκε από την Κίνα και τις ΗΠΑ σε όλες τις μορφές τεχνολογίας, από την τεχνητή νοημοσύνη έως την κυβερνοασφάλεια και την κβαντική πληροφορική. Η ΕΕ θέσπισε κανονισμούς που δημιουργούσαν προκλήσεις συμμόρφωσης, αλλά δεν προσέφεραν καμία βοήθεια στον κλάδο της τεχνολογίας.

Ως «ψηφιακός εκτελεστής», θεωρήθηκε ευρέως ότι ήταν πολύ πρόθυμος να λογοκρίνει την ελευθερία του λόγου, υπονομεύοντας τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Μεταξύ των αξιοσημείωτων περιστατικών ήταν μια επιστολή που έστειλε ο Μπρετόν στον ιδιοκτήτη της X, Έλον Μασκ, όταν ο Αμερικανός τιτάνας της τεχνολογίας ήθελε να πάρει συνέντευξη από τον υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σε αυτήν, ο Μπρετόν ανέφερε ότι υπήρχε «κίνδυνος ενίσχυσης του δυνητικά επιβλαβούς περιεχομένου στην ΕΕ» και προειδοποίησε τον Μασκ ότι πρέπει να εφαρμόσει τους υποστηριζόμενους από την ΕΕ κανόνες λογοκρισίας κατά τη διάρκεια της επικείμενης τότε συνέντευξής του με τον Trump ή να διατρέξει τον κίνδυνο να του επιβληθούν κυρώσεις από τις Βρυξέλλες.

Αυτό συγκέντρωσε παγκόσμια αποδοκιμασία και θεωρήθηκε από πολλούς ως επίθεση στην ελευθερία του λόγου.

Ο Μπρετόν δήλωσε ότι παρερμηνεύτηκε και επέμεινε ότι η ΕΕ είναι υπέρ της ελευθερίας του λόγου. Σε άλλη επιστολή του προς το αμερικανικό Κογκρέσο, είπε ότι οι απειλές του κατά του Μασκ ήταν απλώς μια «υπενθύμιση» για να διασφαλιστεί ότι το παράνομο περιεχόμενο και η λεγόμενη «παραπληροφόρηση» ελέγχονται και διαχωρίζονται στο Χ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τον Τραμπ.

Ο Μασκ ανήρτησε τότε στο Twitter μια εικόνα με το κείμενο: «Κάνε ένα μεγάλο βήμα πίσω και κυριολεκτικά άντε γ…», ως απάντηση στην κίνηση του Μπρετόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε να πάρει αποστάσεις από αυτή την καταστροφή δημοσίων σχέσεων και τόνισε ότι δεν είχε καμία σχέση με την επιστολή.

«Η χρονική στιγμή και η διατύπωση της επιστολής δεν συντονίστηκαν ούτε συμφωνήθηκαν με την [Φον ντερ Λάιεν] ούτε με το κολέγιο της Επιτροπής», δήλωσε η Αριάνα Ποντέστα, η εκτελούσα χρέη επικεφαλής εκπροσώπου της Κομισιόν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στις 13 Αυγούστου.

Αργότερα, ο Αμερικανός βουλευτής Τζιμ Τζόρνταν δήλωσε ότι ο Μπρετόν είχε στείλει μια «ανακριβή» επιστολή στην επιτροπή του σε μια προσπάθεια να αρνηθεί ότι απειλούσε να αναγκάσει το Μασκ να λογοκρίνει περιεχόμενο.

Ο Τζόρνταν έγραψε στον Μπρετόν: «Το μόνο λογικό συμπέρασμα από τις ενέργειές σας είναι ότι η επιστολή σας αποσκοπούσε στην απειλή προς τον Μασκ ότι η ΕΕ, όπως προειδοποιήσατε, «θα κάνει πλήρη χρήση της εργαλειοθήκης [της], εάν διευκολύνει τον πολιτικό λόγο με τον οποίο διαφωνείτε».

Ένας εκπρόσωπος της Μπρετόν επιβεβαίωσε την επιστολή παραίτησης, αλλά δεν μπορούσε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο.