Παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας αφού απέτυχε στο δημοψήφισμα για την επιβολή της ΛΟΑΤΚΙ ατζέντας!

426

Την παραιτησή του ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ σημειώνοντας θα αποχωρήσει μόλις εκλεγεί ο διάδοχός του.

Σε μια συναισθηματική ομιλία του προς τη χώρα την Τετάρτη, ο φιλελεύθερος πολιτικός επιβεβαίωσε ότι θα παραιτηθεί τόσο από τη θέση του Ιρλανδού πρωθυπουργού όσο και από τη θέση του προέδρου του κόμματός του Fine Gael.

Ο Βαράντκαρ απαρίθμησε έναν κατάλογο με τα προσωπικά του επιτεύγματα, λέγοντας ότι ήταν τιμή του να οδηγήσει την Ιρλανδία “στην πλήρη απασχόληση, από τη λιτότητα στην ευημερία και μέσα από μια πανδημία στην οποία σώσαμε ζωές και ζωές”.

Εξήρε τη δέσμευση της κυβέρνησής του προς “την κοινότητα ΛΟΑΤ” και εξέφρασε την υπερηφάνειά του για την υποδοχή “περισσότερων από 100.000 Ουκρανών στην Ιρλανδία όταν χρειάστηκαν την προστασία μας, παρά τις προκλήσεις που αυτό συνεπάγεται”.

Ο Ιρλανδός ηγέτης αναγνώρισε πάντως ότι υπήρχαν τομείς “στους οποίους ήμασταν πολύ λιγότερο επιτυχημένοι και κάποιοι στους οποίους δυστυχώς πήγαμε πίσω”, χωρίς να δώσει καμία διευκρίνιση. “Ελπίζω να με συγχωρήσετε αν αφήνω σε άλλους να τα επισημάνουν σε μια τέτοια μέρα. Θα λάβουν άφθονο χρόνο στον αέρα και χώρο στη στήλη”, σημείωσε.

“Σε προσωπικό επίπεδο, απολαμβάνω να είμαι Taoiseach, αρχηγός του κόμματος και μέλος του υπουργικού συμβουλίου από τον Μάρτιο του 2011. Έχω μάθει τόσα πολλά για τόσα πολλά πράγματα, έχω γνωρίσει τόσους πολλούς ανθρώπους που δεν θα είχα γνωρίσει ποτέ. Πήγα σε μέρη που δεν θα είχα δει ποτέ, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό”, δήλωσε.

“Ωστόσο, οι πολιτικοί είναι άνθρωποι και έχουμε τα όριά μας. Δίνουμε τα πάντα μέχρι να μην μπορούμε πια, και τότε πρέπει να προχωρήσουμε. Φυσικά θα συνεχίσω να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου ως Taoiseach μέχρι να εκλεγεί νέος.

“Ξέρω ότι, αναπόφευκτα, θα υπάρξουν εικασίες σχετικά με τον “πραγματικό” λόγο της απόφασής μου. Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι. Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι. Δεν έχω τίποτα άλλο να κάνω. Δεν έχω τίποτα στο μυαλό μου. Δεν έχω συγκεκριμένα προσωπικά ή πολιτικά σχέδια. Αλλά ανυπομονώ πραγματικά να έχω το χρόνο να τα σκεφτώ”, πρόσθεσε.

Οι δημόσιες εκκλήσεις προς τον Βαράντκαρ και την κυβέρνησή του να παραιτηθούν είχαν αυξηθεί στην Ιρλανδία μετά τη σημαντική ήττα της κυβέρνησης σε δύο δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα σχετικά με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του ιρλανδικού Συντάγματος.

Οι δύο τροπολογίες που απορρίφθηκαν συνολικά από το ιρλανδικό εκλογικό σώμα αφορούσαν την οικογένεια και τη φροντίδα, προτείνοντας την επέκταση της έννοιας της “οικογένειας” πέρα από τον γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας και τη διαγραφή των αναφορών στην κεντρική σημασία της “ζωής της γυναίκας μέσα στο σπίτι”, αντικαθιστώντας την με έναν όρο χωρίς φύλο. Οι τροπολογίες απορρίφθηκαν με ποσοστό 67,7% και 73,9% των ψήφων, αντίστοιχα.

Η άνοδος της αντιπολίτευσης κατά της υπηρεσίας ανοικτών συνόρων της κυβέρνησης άσκησε επίσης σημαντικές πιέσεις στον Varadkar εν μέσω της αλματώδους αύξησης των αιτήσεων μετανάστευσης και ασύλου.

Ακόμη και ο ίδιος ο Varadkar παραδέχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο ότι το επίπεδο ασύλου και μετανάστευσης που παρατηρείται δεν είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, προειδοποιώντας ότι οι υποδομές της χώρας θα κατέρρεαν σύντομα αν συνεχιζόταν με τον τρέχοντα ρυθμό.

“Αν [50.000 άνθρωποι] έφταναν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους – και με βάση τους σημερινούς αριθμούς, δεν θα απέχει πολύ από αυτό – απλά δεν ξέρουμε αν είμαστε σε θέση να παρέχουμε αυτό το επίπεδο στέγασης”, δήλωσε τότε.

Οι αιτήσεις ασύλου συνέχισαν να καταφθάνουν με τον ίδιο ρυθμό – ένα ζήτημα που θα πρέπει τώρα να αντιμετωπιστεί από τον διάδοχο του Varadkar.

Μιλώντας στο Remix News, ο πρόεδρος του Ιρλανδικού Κόμματος Ελευθερίας Χέρμαν Κέλι δήλωσε ότι η παραίτηση του Βαράντκαρ είναι μια “μεγάλη μέρα για την Ιρλανδία”.

“Ένας άνθρωπος που έχει κάνει τόση ζημιά στην Ιρλανδία παραιτείται. Μετά από επτά χρόνια στην εξουσία, αφήνει πίσω του μια κληρονομιά ανοιχτών συνόρων και μια πολύ λιγότερο ασφαλή χώρα που συμμαχεί με μια μαζική κρίση στέγασης και μετανάστευση των νέων.

“Το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων πριν από δύο εβδομάδες θα πρέπει να είναι το πρώτο μήνυμα ότι η αχαλίνωτη παγκοσμιοποίηση στην Ιρλανδία αμφισβητείται για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι μία από τις πρώτες από τις πολλές απώλειες και παραιτήσεις από τις πολιτικές τάξεις των χιμπερνοφοβικών”, πρόσθεσε.