Παρολίγον σύγκρουση αεροπλάνου της Easy Jet με drone

325
Αεροπλάνο

Παρ’ ολίγον σύγκρουση στον αέρα με αεροπλάνο της EasyJet και drone – Πραγματοποιούσε πτήση με προορισμό τη Ρόδο

Λίγο ήθελε για να συγκρουστεί ένα Airbus A320 της αεροπορικής εταιρείας «Easyjet» με μη επανδρωμένο αεροσκάφος «drone» στα 16.000 πόδια πάνω από την ακτή του Κεντ στο Λονδίνο.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη «The Sun» οι πιλότοι του αεροσκάφους παρατήρησαν κάτι ασυνήθιστο εν ώρα πτήσης. Διέκριναν μία μαύρη και κυλινδρική συσκευή, η οποία κατευθυνόταν προς το μέρος τους, την ώρα που πετούσαν με ταχύτητα 400 μίλια την ώρα, περίπου 20 μίλια δυτικά του Ντόβερ.

Ο ένας εκ των δύο κυβερνητών του Airbus A320, άκουσε ένα γδούπο και φοβήθηκε ότι το drone χτύπησε το αεροσκάφος. Όπως αναφρέρεται, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέρασε «σύριζα» από το κάτω μέρος της καμπίνας, ενώ πετούσε σε ύψος 16.000 ποδιών, αλλά δεν συγκρούστηκε με αυτό, όπως προέκυψε στην επιθεώρηση που πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό μέρος της καμπίνας του αεροσκάφους, όταν προσγειώθηκε στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος που μπορεί να πετάξει ένα drone είναι τα 400 πόδια, γεγονός που αποδεικνύει ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε 40 φορές ψηλότερα, από το επιτρεπόμενο όριο πτήσης.

Το αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ πραγματοποιούσε εκείνη την ώρα το δρομολόγιο μεταξύ Λονδίνου και Ρόδου με 180 επιβάτες.

Τι ανέφερε ο κυβερνήτης του αεροπλάνου
Ο κυβερνήτης ανέφερε στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας: «Παραλίγο να χτυπήσουμε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Μιλάμε για λιγότερο από τρία μέτρα. Δεν νομίζουμε ότι το χτυπήσαμε, ακούστηκε ένας μικρός θόρυβος, θα επανέλθουμε».

Αφού έγινε ο απαραίτητος έλεγχος στην προσγείωση και δεν προέκυψε κάποια ζημιά, επισήμανε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν χτυπήσαμε το drone. Πιθανότητα ο θόρυβος που άκουσε ο πρώτος αξιωματικός ήταν πιθανότατα από το εσωτερικό της καμπίνας του αεροσκάφους.

Τι προβλέπεται για το drone
Όσον αφορά το drone… ο χειριστής του θα αντιμετώπιζε μέχρι και ποινή φυλάκισης έως πέντε χρόνια για διακινδύνευση της ασφάλειας του αεροπλάνου σε περίπτωση που είχε εντοπιστεί μετά το περιστατικό, το οποίο η «The Sun» αναφέρει ότι έγινε στις 5 Ιουλίου 2022.

Η εταιρεία EasyJet δήλωσε ότι το πλήρωμα της πτήσης ενήργησε σύμφωνα με τις συνήθεις επιχειρησιακές διαδικασίες της, για να διασφαλίσει ότι δεν τέθηκε σε κίνδυνο η ασφάλεια της πτήσης.