Πασινιάν: Κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι σχεδιάζει νέα επίθεση εναντίον της Αρμενίας – «Παγώνει» τη συμμετοχή της στον CSTO

154

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε ότι παγώνει τη συμμετοχή της χώρας του στον υπό τη Ρωσία Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO), ενώ κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι σχεδιάζει νέα επίθεση εναντίον της χώρας του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

Λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση στη Γερμανία του Πασινιάν με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ – την οποία ο τελευταίος χαρακτήρισε «εποικοδομητική» – ο Αρμένιος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι δεσμεύσεις για ειρηνική επίλυση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών διαψεύδονται επί του πεδίου από τις ενέργειες του Μπακού.

Το Μπακού θεωρεί τώρα την Αρμενία «το δυτικό Αζερμπαϊτζάν», κατήγγειλε ο Πασινιάν στο France 24.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αλίεφ δεν επιθυμεί μια ειρηνευτική συμφωνία που να βασίζεται στην αμοιβαία αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών, αλλά επιδιώκει να κατακτήσει νέα εδάφη της Αρμενίας.

«Αν το Αζερμπαϊτζάν δεν αναγνωρίσει τις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας και της μη παραβίασης των συνόρων, απλώς δεν είναι δυνατό» να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία, υπογράμμισε ο Πασινιάν.

«Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί την κατάσταση για να τροφοδοτήσει τη ρητορική του. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι ετοιμάζεται για νέα επίθεση εναντίον της Αρμενίας», εκτίμησε.

Παγωμένες σχέσεις με Ρωσία
Ο Πασινιάν έχει εκφράσει τους τελευταίους μήνες την απογοήτευσή του για τη στάση της Ρωσίας – μακροχρόνιου συμμάχου του Γερεβάν – στη σύγκρουση της χώρας του με το Αζερμπαϊτζάν και έχει εκτιμήσει ότι η Αρμενία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη Ρωσία για την ασφάλειά της. Είχε μάλιστα αφήσει να εννοηθεί ότι επανεξετάζεται η συμμετοχή της χώρας του στον CSTO.

Στη συνέντευξή του χθες ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο «CSTO απέτυχε στους στόχους του σε ό,τι αφορά την Αρμενία, κυρίως το 2021 και το 2022».

«Τώρα ουσιαστικά έχουμε παγώσει τη συμμετοχή μας σε αυτόν τον Οργανισμό. Σε ό,τι αφορά το τι θα ακολουθήσει, θα χρειαστεί να δούμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν συζητήσεις για το κλείσιμο της ρωσικής βάσης στην Αρμενία, σημείωσε ο Πασινιάν.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Μόσχα «κάλεσε ανοικτά τον λαό της Αρμενίας να ανατρέψει την κυβέρνηση» πριν από μερικούς μήνες, προσθέτοντας ότι αυτή η «προπαγάνδα» εναντίον του δεν τον αποδυναμώνει.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters