Πετρέλαιο θέρμανσης: Πέρασαν οι πρώτες αυξήσεις – “Κουρεύτηκε” η κρατική επιδότηση

235

Με αύξηση κατά 5 λεπτά το λίτρο (μεσοσταθμικά στο σύνολο της χώρας) ξεκίνησε φέτος η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Η μειωμένη κατά 10 λεπτά το λίτρο στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης από την 1η Ιανουαρίου άρχισε να κάνει την εμφάνιση στην αντλία: Στις 2/1/2023 η πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν 1,173 ευρώ το λίτρο έναντι 1,136 ευρώ στις 31/12/2022. Στην Αττική δε τα πετρέλαιο θέρμανση πουλιέται με τιμή 1,172 ευρώ το λίτρο έναντι 1,119 ευρώ την παραμονή της πρωτοχρονιάς.

Το «κούρεμα» της κρατικής επιδότησης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από ότι – για την ώρας- τα διυλιστήρια και οι εταιρίες εμπορίας δεν συνεχίζουν την έκπτωση που παρείχαν ύψους 3,75 λεπτών το λίτρο οδηγεί σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης από την αρχή του έτους.

Με βάση της σχετική υπουργική απόφαση, η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης παρατείνεται για το πρώτο τρίμηνο του έτους στα 12 λεπτά το λίτρο χωρίς ΦΠΑ ή στα 15 λεπτά με τον ΦΠΑ από 25 λεπτά το λίτρο που ήταν έως το τέλος του 2022.

Ακόμα και αν το «ανεβοκατέβασμα» των διεθνών τιμών δεν επηρεάσει – μεσοσταθμικά- την Ελλάδα οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για «καπέλο» κατά 10 λεπτά το λίτρο και… βλέπουμε! Έως τις 31 Δεκεμβρίου, άλλωστε, ίσχυε και η παράλληλη επιδότηση των 7,5 λεπτών με ΦΠΑ από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας και όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι γνωστό εάν η επιδότηση αυτή θα συνεχιστεί, θα περιοριστεί ή θα σταματήσει.

Για να μειώσουν το βάρος της όλο και περισσότεροι στρέφονται στο επίδομα θέρμανσης. Έως τις 13 Ιανουαρίου έχουν όσοι δεν πρόλαβαν για να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν το επίδομα θέρμανσης έχουν μια 2η ευκαιρία. Στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, μετά και την παράταση που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, πλησιάζουν στο 1,2 εκατ. από 1,14 εκατ. που είχαν υποβληθεί έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022 που ήταν η αρχική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο έχει ήδη προχωρήσει στην καταβολή 190 εκατ. ευρώ σε 840.000 δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Όσοι υποβάλουν αιτήσεις μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου θα λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται με τις επόμενες πληρωμές. Με βάση τον προγραμματισμό υπουργείου Οικονομικών η επόμενη δόση του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023 για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.