Πέτσας για Τουρκία: Αντί για πρόσκληση για συνομιλίες είχαμε πρόκληση

335

Με τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη νέα πρόκληση των Τούρκων με το αεροπλάνο που μετέφερε το Νίκο Δένδια ο κ. Πέτσας είπε: «Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από το υπουργείο εξωτερικών και διάβημα έγινε και έχουν δοθεί εξηγήσεις από την Τουρκία και ελπίζουμε αυτό το συμβάν να μην επαναληφθεί στο μέλλον».

«Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δεσμευτεί να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές. «Αντί της πρόσκλησης, είχαμε πρόκληση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η διπλή πρόκληση της Τουρκίας (σ.σ. Ορούτς Ρέις και Βαρώσια) αποδεικνύει την αναξιοπιστία της.

Τόνισε επιπλέον ότι το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας θα τεθεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμήνυσε εκ νέου ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί διάλογος σε καθεστώς εκβιασμών και υπογράμμισε ότι με το Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν πραγματοποιούνται διερευνητικές συνομιλίες.

Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα κάνει σε επιχειρησιακό επίπεδο ό,τι πρέπει και συμπλήρωσε ότι η χώρα επιμένει με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στη διπλωματία.

Ως προς το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία, υπενθύμισε ότι η Άγκυρα προχώρησε σε δύο σημαντικές ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Οι ηγέτες καλούνται να σταθμίσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας» υπογράμμισε.

Επέμεινε δε ότι οι κυρώσεις είναι πάντα στο τραπέζι και η εφαρμογή τους εναπόκειται στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.