Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα επίθεση μέσω Λευκορωσίας φοβάται το Κίεβο

194

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τις δυνάμεις του να είναι «έτοιμες τόσο στα σύνορα όσο και στις περιοχές» κοντά στη Λευκορωσία, εν μέσω φόβου ότι η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει νέα επίθεση από τον Βορρά.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λβιβ την Τετάρτη, ο Ζελένσκι είχε συνάντηση με τους ανώτερους συμβούλους του σχετικά με την προστασία των συνόρων της Ουκρανίας και την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, «συζήτησαν την επιχειρησιακή κατάσταση στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας», σύμφωνα με δήλωση που δημοσίευσε το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι ενημερώθηκε για «την κατάσταση και την ενίσχυση των οχυρώσεων στα σύνορα, καθώς και για την υλική υποστήριξη των συνοριοφυλάκων και των στρατιωτικών στις περιοχές που συνορεύουν με τη Λευκορωσία».

«Κατανοούμε ότι, εκτός από ισχυρές δηλώσεις, δεν βλέπουμε τίποτα άξιο λόγου εκεί, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι τόσο στα σύνορα όσο και στις περιοχές γύρω από αυτά», ανέφερε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Η εκπαίδευση, οι ανησυχίες και η αποφασιστικότητα των Ουκρανών

Το κροτάλισμα των πυροβολισμών και ο βρυχηθμός των τεθωρακισμένων αντηχούσαν γύρω από τις νυσταγμένες πόλεις της δυτικής Ουκρανίας κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία την Τετάρτη, καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου εκπαιδεύονταν για την απειλή μιας νέας επίθεσης σε ένα νέο μέτωπο από βορρά.

Οι δυνάμεις του Κιέβου εκπαιδεύονται επί του παρόντος για την απειλή μιας νέας επίθεσης σε ένα νέο μέτωπο στον βορρά. Η Ουκρανία φοβάται ότι η Ρωσία ενδεχομένως να συγκεντρώσει δυνάμεις στο έδαφος του Λευκορώσου συμμάχου της πριν χτυπήσει στα βορειοδυτικά ή ακόμα και να προσπαθήσει να οδηγήσει προς το Κίεβο όπως έκανε όταν εισέβαλε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ανοίγοντας ξανά ένα βόρειο μέτωπο, η Ρωσία θα διασκορπίσει τις δυνάμεις του Κιέβου, οι οποίες έχουν επικεντρωθεί εδώ και μήνες στις μάχες που μαίνονται στα ανατολικά και τα νότια, αναγκάζοντάς τη να εκτρέψει τα στρατεύματα προς τα βόρεια.

Ο συνταγματάρχης Ρομάν Βόλοστσουκ της 104ης Ταξιαρχίας Εδαφικής Άμυνας προσπάθησε να προβάλει τη δυναμικότητα στο περιθώριο στρατιωτικών ασκήσεων σε τρεις μυστικές τοποθεσίες στα βορειοδυτικά της Ουκρανίας.

«Μπορούν να προσπαθήσουν – αλλά είμαστε έτοιμοι, τους περιμένουμε. Έχουμε προετοιμαστεί, κάθε στροφή και κάθε διασταύρωση έχει σκαφτεί. Θα υπάρξει κολοσσιαία αντίσταση από κάθε κτίριο», είπε Ουκρανός στρατιωτικός στο Reuters.

Στρατιώτες από τη μονάδα εδαφικής άμυνας, μια από τις εκατοντάδες πολιτοφυλακές που συγκεντρώθηκαν λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσαν ότι ήταν καλά προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν κάθε νέα απειλή.

«Θα πάρουν την απάντησή τους… τους περιμένουμε», είπε ο 28χρονος πυροβολητής Αρτούρ Γκορόντνιουκ.

Σε μια ένδειξη για το είδος της επίθεσης που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ουκρανία από τη Λευκορωσία, τα στρατεύματα του Κιέβου την Τετάρτη εξασκήθηκαν στον αστικό πόλεμο, έκαναν ασκήσεις με πυρά και εκπαιδεύτηκαν στα τεθωρακισμένα οχήματα και την απελευθέρωση ομήρων.

Σε μια άλλη άσκηση στη χιονισμένη ύπαιθρο, τα στρατεύματα εξασκήθηκαν στην ενέδρα και την καταστροφή ομάδων αναγνώρισης, χαρακτηριστικό της πρώτης ρωσικής επίθεσης από τη Λευκορωσία που η Μόσχα εγκατέλειψε στις αρχές του περασμένου Απριλίου.

Ο Βόλοστσουκ είπε ότι ο ήπιος χειμώνας μέχρι στιγμής θα βοηθήσει τις αμυντικές προσπάθειες, καθώς είχε αφήσει τη στάθμη των ποταμών υψηλότερα από το συνηθισμένο και πολλοί από τους στρατιώτες του ήταν σκληραγωγημένοι από τις μάχες του περασμένου έτους.

Πιέσεις στα μέτωπα

Παρά το γεγονός ότι άσκησαν κολοσσιαία πίεση στην ανατολική πόλη Σολεντάρ τις τελευταίες ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζοντας ως… δευτεραγωνιστές στο πεδίο της μάχης για μήνες και μια ξαφνική επίθεση από τη Λευκορωσία θα σήμαινε δραματική αλλαγή δυναμικής.

Ο Κόνραντ Μιζίκα, επικεφαλής της εταιρείας αμυντικών αναλύσεων Rochan Consulting, είπε ότι θα μπορούσε να γίνει λόγος για μια αργή συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία, ωστόσο πολύ μικρότερη από τη δύναμη που είχε συγκεντρωθεί στη βόρεια Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ωστόσο, μια ρωσική επίθεση είναι πιθανή και ενδεχόμενη ώθηση στη δυτική Ουκρανία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις γραμμές εφοδιασμού όπλων από την Ευρώπη, πρόσθεσε.

Ο Σέργκιι Νάγιεφ, διοικητής του επιτελείου της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει αρκετά στρατεύματα για να υπερασπιστεί την τρέχουσα απειλή και ότι θα ανταποκριθεί σε τυχόν συγκέντρωση δυνάμεων στην άλλη πλευρά των συνόρων, εάν χρειαστεί.

«Προς το παρόν, η ισορροπία δυνάμεων και εξοπλισμού μεταξύ της πλευράς μας και του εχθρού δεν είναι υπέρ του εχθρού», είπε.

Τοπικοί Ουκρανοί διοικητές δήλωσαν ότι υπήρχαν 15.000 Ρώσοι στρατιώτες στη Λευκορωσία – πολύ λίγοι για να εξαπολύσουν μεγάλη επίθεση.

Υπήρξε μια πυκνή στρατιωτική δραστηριότητα εδώ και μήνες στη Λευκορωσία, που κυμαινόταν από κοινές ασκήσεις έως τη δημιουργία κοινής περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης Λευκορωσίας-Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε τον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο τον Δεκέμβριο σε ένα σπάνιο ταξίδι στο Μινσκ, προκαλώντας εικασίες ότι ήταν προάγγελος επίθεσης στην Ουκρανία, πιθανώς με την άμεση εμπλοκή του λευκορωσικού στρατού, παρότι το Μινσκ έχει δηλώσει ότι δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο.

Ο Μιζίκα υπολογίζει τις πιθανότητες να ενταχθεί η Λευκορωσία στο πλευρό της Ρωσίας στο 50-50, σημειώνοντας ότι η ένταση των στρατιωτικών ασκήσεων εκεί ήταν η υψηλότερη από τον Ψυχρό Πόλεμο. Η Λευκορωσία θα μπορούσε να στείλει 100.000-200.000 στρατεύσιμους στον πόλεμο, αλλά ο παλιός εξοπλισμός της δεν θα παρείχε επιπλέον δυναμική, πρόσθεσε.

Παρά το γεγονός ότι μίλησε για τον κίνδυνο σε σχόλια τον περασμένο μήνα, ο Ουκρανός στρατηγός Νάγιεφ υποβάθμισε τώρα την απειλή μιας νέας επίθεσης από τα σύνορα. «Δεν βλέπουμε αύξηση της παρουσίας ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος της Λευκορωσίας», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι όλα είναι πιθανά στο μέλλον.

Πηγή: Reuters, Guardian