Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την κατάληψη ενός χωριού στο Ντονέτσκ – Σκληρές μάχες στα βόρεια για το Βοβτσάνκ

1835

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε την Κλιστσίιβκα, χωριό της περιφέρειας Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο το Κίεβο είχε ξαναθέσει υπό τον έλεγχό του τον Σεπτέμβριο του 2023, κατά την θερινή του αντεπίθεση που δεν στέφθηκε τελικά από επιτυχία.

«Οι μονάδες του Νότου, έπειτα από ενεργές επιχειρήσεις, απελευθέρωσαν τον οικισμό Κλιστσίιβκα», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η αργή αυτή προέλαση των ρωσικών δυνάμεων, με τίμημα βαριές απώλειες, δεν έχει ωστόσο επιτρέψει μέχρι στιγμής την επίτευξη σημαντικής προόδου έναντι των ουκρανικών δυνάμεων, οι οποίες αμύνονται, αντιμετωπίζοντας έλλειψη στρατιωτών και εξοπλισμών και επίσης από τις 10 Μαΐου την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, όπου όφειλαν να αποστείλουν πολύτιμες ενισχύσεις.

Το χωριό Κλιστσίιβκα βρίσκεται ακριβώς νότια της Μπαχμούτ, πόλης που καταστράφηκε από τις συγκρούσεις και κατακτήθηκε από τον ρωσικό στρατό τον περσινό Μάιο, έπειτα από μάχες που μαίνονταν για δέκα μήνες.

Αποτελεί έναν από τους ελάχιστους οικισμούς που ανακατέλαβε το Κίεβο κατά την μεγάλη θερινή αντεπίθεσή του, η οποία αποσκοπούσε στη διάσπαση του μετώπου στα ανατολικά και τα νότια, με τη βοήθεια δυτικών όπλων, αλλά προσέκρουσε στην συμπαγή άμυνα των ρωσικών δυνάμεων.

Σκληρές μάχες για το Βοβτσάνκ

Τα ουκρανικά στρατεύματα εξακολουθούν να ελέγχουν περίπου το 60% του Βοβτσάνκ και μάχονται «σπίτι με σπίτι» για να υπερασπιστούν τη συνοριακή πόλη στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου από τις ρωσικές επιθέσεις, ανέφεραν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Η κατάληψη του Βοβτσάνσκ θα ήταν το πιο σημαντικό κέρδος της Μόσχας, δεδομένου ότι άνοιξε ένα νέο μέτωπο στο βόρειο τμήμα της περιοχής του Χάρκοβο.

«Ο εχθρός συνεχίζει να προσπαθεί, ειδικά μέσα στο Βόβτσσανσκ, να απωθήσει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πόλη», δήλωσε τη Δευτέρα ο αντικυβερνήτης της περιοχής του Χάρκοβο Ρομάν Σεμενούχα στην ουκρανική τηλεόραση.

«Περίπου το 60% της πόλης ελέγχεται από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιθέσεις δεν σταματούν», πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης της περιοχής, Oleh Syniehubov, είπε ότι η πρώτη γραμμή περνά τώρα κατά μήκος του ποταμού Vovcha που διασχίζει την πόλη.

Η ώθηση της Ρωσίας στην περιοχή του Χάρκοβο με επιθέσεις στις περιοχές Βοβτσάνκ και Lyptsi ανάγκασε την Ουκρανία να στείλει ενισχύσεις – επεκτείνοντας τα στρατεύματά της κατά μήκος της γραμμής μετώπου μήκους άνω των 1.000 χιλιομέτρων στα ανατολικά και νότια.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: OnAlert.GR