Πολωνία: Δεν έχει κλείσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, λέει ο πρόεδρος Ντούντα

150

Δεν έχει κλείσει για την Πολωνία το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για τις ζημιές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Αντρέι Ντούντα.

«Το ζήτημα των αποζημιώσεων δεν έχει κλείσει, ενώ και στο οικονομικό του σκέλος είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενο», τόνισε ο Ντούντα, προσθέτοντας, με αιχμή προς το Βερολίνο, πως «ακόμη και αν προσπαθούν να κρύψουν το θέμα αυτό κάτω από το χαλί και να το θάψουν επειδή είναι άβολο, θα έρθει η ώρα του. Δεν υπάρχει οικογένεια στην Πολωνία στην οποία κάποιος να μην πέθανε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπάρχουν οικογένειες που καταστράφηκαν ολοσχερώς, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών. Υπάρχει ένα τραγικό ισοζύγιο απωλειών. Και αυτές οι απώλειες πρέπει να αποζημιωθούν».

Θυμίζεται πως προ καιρού, οι πολωνικές αρχές δήλωσαν ότι απαιτούν περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη Γερμανία ως αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις αρχές Οκτωβρίου εστάλη αντίστοιχο σημείωμα στο Βερολίνο μέσω του υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει επανειλημμένα ότι δεν προτίθεται να προβεί σε πληρωμές προς την Πολωνία, καθώς πιστεύει ότι έχει ήδη καταβάλει αρκετά μεγάλες αποζημιώσεις.