Προς την ευρωομάδα του ECR κατευθύνεται ο Βίκτορ Όρμπαν με το Fidesz

178
Προς την ευρωομάδα του ECR κατευθύνεται ο Βίκτορ Όρμπαν με το Fidesz

Το Συντηρητικό Κόμμα της Πολωνίας (PiS) δήλωσε ότι είναι ανοιχτό στην ιδέα να ενταχθεί το κυβερνών κόμμα Fidesz της Ουγγαρίας, υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών (ECR) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι συναντήθηκε με τον Όρμπαν για να δηλώσει το άνοιγμά του στην ένταξη του Fidesz στην ευρωομάδα του ECR κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Βρυξέλλες στις 31 Ιανουαρίου.

Επιπλέον, επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις συνεχείς, όπως τις χαρακτήρισε, προσπάθειές της να «εκβιάσει» την Ουγγαρία όσον αφορά τη χρηματοδότηση της ΕΕ και τις απόψεις της για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Το μόνο που μπορώ να πω στην ουγγρική κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Όρμπαν είναι ότι υποστηρίζουμε πολύ τις προσπάθειές του να αποκρούσει αυτές τις βάναυσες προσπάθειες εκβιασμού», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στα μέσα ενημέρωσης.

«Δεν αποδεχόμαστε μια τέτοια προσέγγιση. Δεν νομίζω ότι έτσι πρέπει να λειτουργεί η ΕΕ».

Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι η απειλή της ΕΕ ότι θα επιδιώξει να περικόψει την οικονομική στήριξη προς την Ουγγαρία εάν ο Όρμπαν συνεχίσει να εμποδίζει ένα πακέτο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία ήταν ένα ακόμη παράδειγμα «της μίας απόπειρας μετά την άλλη να εκβιάσουν την Ουγγαρία».

Το PiS και το Fidesz έχουν έρθει σε αντιπαράθεση σχετικά με την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την προηγούμενη κυβέρνηση του PiS να πρωτοστατεί στις προσπάθειες να βοηθήσει στρατιωτικά το Κίεβο. Ο Όρμπαν και η κυβέρνησή του έχουν έκτοτε ταχθεί υπέρ της αποκλιμάκωσης και των ειρηνευτικών προσπαθειών για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ευρώπη.

Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι το PiS «προφανώς υποστηρίζει την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας και τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας».

Παρόλα αυτά, σε μια ήπια στροφή προς μια πιο διαφοροποιημένη προσέγγιση του θέματος, πρόσθεσε ότι «αυτό πρέπει να συμβεί χωρίς να βλάψει τις κοινές μας πολιτικές, ιδίως την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ».

Κατά τη διάρκεια της θητείας του το PiS, υποστήριξε σθεναρά την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της ρωσικής επιθετικότητας, αλλά συγκρούστηκε επίσης με το Κίεβο για την εμπορική πολιτική, ιδίως για τις ουκρανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων.

Τόσο το PiS όσο και το Fidesz συμφωνούν στην ανάγκη η ΕΕ να είναι μια συμμαχία κυρίαρχων εθνικών κρατών και όχι μια ολοένα και πιο συγκεντρωτική ένωση.

Συμφωνούν επίσης για αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους κατά των παράνομων μεταναστών και είναι και οι δύο επιφυλακτικοί όσον αφορά μέρη της ατζέντας του μπλοκ για το κλίμα και τις προσπάθειες της ΕΕ να θέσει πρότυπα όσον αφορά το οικογενειακό δίκαιο και «πολιτιστικά ζητήματα».

Το PiS και ο Όρμπαν έχουν επίσης συμμαχήσει στην αντίσταση στις προσπάθειες της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε κράτη μέλη για παραβιάσεις του κράτους δικαίου και αμφότεροι έχουν καλές σχέσεις με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα των ΗΠΑ και το κίνημα «Make America Great Again» του Ντόναλντ Τραμπ.

Το 2019, το κόμμα Fidesz αποβλήθηκε από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και αποφάσισε να αποχωρήσει από την ομάδα δύο χρόνια αργότερα, με αποτέλεσμα το κόμμα να μην συνδέεται επί του παρόντος με καμία από τις αναγνωρισμένες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το PiS είναι η μεγαλύτερη δύναμη εντός της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών του Κοινοβουλίου, η οποία περιλαμβάνει επίσης μεταξύ των μελών της τους Αδελφούς της Ιταλίας της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, τους Σουηδούς Δημοκράτες και το ισπανικό Vox.