Πρώτο τετ α τετ στην Κορσική: Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης – Μακρόν για εξοπλιστικά και αμυντική συνεργασία

359

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διπλωματικές προσπάθειες της Ελλάδας για την ανάσχεση της τουρκικής τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η τεταμένη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, την προσεχή Πέμπτη, στην Κορσική.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα έχει το απόγευμα σήμερα νέα, δεύτερη επικοινωνία μέσα σε λίγα 24ωρα με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη λίστα των εξοπλισμών που θα συζητήσουν οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Κορσική αναμένεται να αποπλεύσει προς την ανατολική Μεσόγειο το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλς Ντε Γκολ.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει συνεχής ανταλλαγή εγγράφων για το περιεχόμενο αυτής της συνεργασίας, αλλά και την αγορά 18 Rafale και άλλου αμυντικού εξοπλισμού από τη Γαλλία.

Η συμφωνία αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή, ενισχύοντας ουσιαστικά την αποτρεπτική δύναμη της χώρας. Παράλληλα, θα σταλεί ένα αυστηρό και σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει με τον Γάλλο πρόεδρο για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των Μirage 2000 (ώστε και τα 44 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία να είναι σε πτητική κατάσταση), την πιστοποίηση των γαλλικών πυραύλων Scalp και Exocet, την παραλαβή άλλων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90 και φυσικά τα Rafale.

Αν δεν προχωρήσουν οι συζητήσεις με τη Γαλλία, η Ελλάδα εξετάζει προτάσεις από τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, ακόμα και τις ΗΠΑ.

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 10 δισ. για Πεζικό, Αεροπορία και Ναυτικό

Στο τέλος της εβδομάδας, ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να ανακοινώσει νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αφορά και στους τρεις Κλάδους, Πεζικό, Αεροπορία και Ναυτικό. Κατά πληροφορίες θα περιλαμβάνει την άμεση προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214, την αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200, τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων Apache του στρατού ξηράς, την υποστήριξη των εκτοξευτών MLRS αλλά και αγορά φρεγατών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Γάλλοι θα επανέλθουν με νέα οικονομικότερη πρόταση για τις γαλλικές φρεγάτες.

Επίσης, όπως έχει γράψει το iefimerida, οι Ενοπλες Δυνάμεις θα ενισχυθούν σε προσωπικό με την πρόσληψη 5.000 ΕΠΟΠ, αυξάνοντας άμεσα τον αριθμό των ανδρών που υπηρετούν. Επιπροσθέτως, σχεδιάζεται η αναβάθμιση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, με τριπλή στόχευση: ενίσχυση σε οπλικά συστήματα και εφόδια, ενώ ταυτόχρονα να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης με την ένταξη σε ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο και την τόνωση της απασχόλησης.

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν: Στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα

Και ενώ η Ελλάδα συνεχίζει τον διπλωματικές κινήσεις, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε χθες σε νέες προκλητικές δηλώσεις μετά την πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αυτό δεν μπορεί να συμβεί», τόνισε ο Ερντογάν μετά την τετράωρη συνεδρίαση, «φωτογραφίζοντας» το Καστελλόριζο.

Συνεχίζοντας το κρεσέντο των προκλητικών δηλώσεών του ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις απειλές του κατά της Ελλάδος: «Για την ανεξαρτησία της Τουρκίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τη διπλωματία και τη στρατιωτική ισχύ. Τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Όταν έρθει η ώρα, ελπίζω να μην πληρώσουν βαρύ τίμημα. Τους καλώ να δουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια».