Ψυχρολουσία ΗΠΑ σε Ερντογάν: Γιατί έκαναν άρση εμπάργκο όπλων για την Κύπρο μετά από 33 χρόνια

501
Πομπέο Κυρώσεις Ελληνοτουρκικά Ιράν

Με μια ιστορική απόφαση, για άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο για τους μη φονικούς εξοπλισμούς, οι ΗΠΑ έστειλαν σαφές μήνυμα στην προκλητικότητα της Τουρκίας.

Η άρση του εμπάργκο συμπεριλαμβάνεται στο νόμο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ που πέρασε από ολομέλεια Γερουσία, θα έχει ισχύ για ένα χρόνο και θα μπορεί να ανανεώνεται σε ετήσια βάση. Δεν είναι ασφαλώς τυχαία η χρονική συγκυρία που ανακοινώνεται η αμερικανική απόφαση καθώς το εμπάργκο είχε επιβληθεί προ 33 ετών και συγκεκριμένα το 1987.

Είναι προφανές ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θέλησε να διαμηνύσει – καθώς η τουρκική προκλητικότητα χτυπά «κόκκινο» – ότι επιδιώκει να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Το τηλεφώνημα Πομπέο σε Αναστασιάδη

Την απόφαση, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο οποίος επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον ενημέρωσε σχετικά.

Σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Αναστασιάδης τονίζει: «Χαιρετίζω την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων σε ό,τι αφορά μη φονικούς εξοπλισμούς. Μια θετική εξέλιξη που ενισχύει περαιτέρω τη διμερή σχέση ασφάλειας μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας με τον Μ. Πομπέο και οι δύο εκφράσαμε τις σοβαρές ανησυχίες μας για την ασταθή κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Τονίσαμε επίσης τη σημασία της μείωσης των εντάσεων στην περιοχή, λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Υπογράμμισα επίσης τις τουρκικές απειλές για το άνοιγμα της πόλης των Βαρωσίων και τις προσπάθειές μας να συνεχίσουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό».

Απειλεί η Τουρκία

Όπως ήταν φυσικό, η απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο προκάλεσε την ενόχληση της Τουρκίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας τόνισε πως η απόφαση αυτή «δηλητηριάζει τις ελπίδες για ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι ασύμβατη με το πνεύμα της συμμαχίας».

Όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση: «Η απόφαση των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης αγνοεί την ισότητα και την ισορροπία μεταξύ των δύο λαών στο νησί. Είναι βέβαιο ότι αυτή η απόφαση θα πλήξει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι σε μια περίοδο εν εξελίξει προσπαθειών για μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ΗΠΑ λαμβάνουν μια τέτοια απόφαση που είναι ασύμβατη με το πνεύμα της συμμαχίας.

«Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους και να υποστηρίξουν τις υπάρχουσες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», συμπληρώνει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση: «Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα για την Κύπρο, θα λάβει αποφασιστικά τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων σύμφωνα με τη νομική και ιστορική ευθύνη της».

Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Κύπρο: Θα συνεχιστεί η συνεργασία

Την ίδια ώρα, στην απόφαση των ΗΠΑ αναφέρθηκε η πρέσβειρα της χώρας στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ.

«Είμαι τόσο περήφανη που βλέπω πώς η σχέση Ασφάλειας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας εμβαθύνεται κατά την διάρκεια της δικής μου θητείας ως πρέσβειρα. Προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας, που θα ανταποκρίνεται σε ζητήματα κοινής ανησυχίας, όπως η μη διάδοση, η εμπορία και οι απειλές στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αναφέρει στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter η κα Γκάμπερ.