Ρίχνουν τους τόνους Μακρόν και Σολτς – Το τετ α τετ που εξομάλυνε την ένταση

228

Διάθεση κατευνασμού των μεταξύ τους εντάσεων επέδειξαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στις Βρυξέλλες ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Η συνεργασία ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, καθώς και ανάμεσα στον καγκελάριο και τον πρόεδρο, είναι εντατική και καρποφόρα», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, μετά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής και τη συμφωνία που τελικά επήλθε για έναν οδικό χάρτη ώστε να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη.

Ερωτηθείς για τις τριβές με τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, ο οποίος πολλαπλασίασε τις νύξεις του χθες Πέμπτη και προειδοποίησε εναντίον της ενδεχόμενης απομόνωσης της Γερμανίας στην Ε.Ε., ο κ. Σολτς θύμισε πως οι δυο τους συζητούν «μόνιμα» και ότι έχουν ήδη δώσει νέο ραντεβού την Τετάρτη στο Παρίσι.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνάντηση της επόμενης εβδομάδας απλά αντικαθιστά το κοινό γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο, που αναβλήθηκε εξαιτίας διαφωνιών για πολλούς φακέλους.

Ο καγκελάριος διαβεβαίωσε πως δεν αισθάνθηκε «σε καμία περίπτωση» απομονωμένος από τους εταίρους του στις μακρές και κοπιώδεις συνομιλίες για το ζήτημα της ενέργειας.

Το τετ-α-τετ που οδήγησε σε εξομάλυνση

Αν και προσερχόμενοι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασαν θέσεις που έμοιαζαν διαμετρικά αντίθετες, οι δύο ηγέτες είχαν χθες βράδυ τετ-α-τετ μισής ώρας, χωρίς κανέναν από τους συμβούλους τους παρόντες, προτού ξαναβρεθούν με τους υπόλοιπους 25 ηγέτες.

Η συνάντηση αυτή «επέτρεψε να ξεκαθαριστούν πολλά πράγματα» ώστε να «εξασφαλίσουμε τη συμφωνία της Γερμανίας» στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων, είπε ο κ. Μακρόν στον Τύπο, κρίνοντας πως η Γαλλία διαδραμάτισε τον «ρόλο» της, προωθώντας «την ενότητα» στην ΕΕ.

«Δεν έχουμε πάντα τις ίδιες θέσεις», πάντως «αυτό είναι φυσιολογικό», πρόσθεσε, μοιάζοντας να προσπαθεί να υποβαθμίσει τις διαφωνίες που είχαν υπογραμμιστεί από τη γαλλική πλευρά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και κατά τη διάρκειά της.

Τι είπαν για τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής

Για τη συμφωνία για την ενέργεια, ο Γάλλος πρόεδρος σχολίασε ότι οι ηγέτες πέτυχαν τον διπλό τους στόχο: «να διατηρήσουν την ευρωπαϊκή ενότητα και να μειώσουν τις τιμές του φυσικού αερίου».

Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες είχαν δώσει «σαφή εντολή» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρχίσει να εργάζεται για ένα ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο και έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό αλληλεγγύης για την ενίσχυση των πολιτών. Προέβλεψε ότι οι προτάσεις θα υλοποιηθούν στα τέλη Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς ήταν επιφυλακτικός, δηλώνοντας ότι οι ηγέτες είχαν «καθορίσει ακριβή σημεία αναφοράς» σε αμφιλεγόμενα ενεργειακά ζητήματα, όπως το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου, το οποίο θα πρέπει τώρα να συζητηθεί περαιτέρω από τους υπουργούς ενέργειας τις επόμενες εβδομάδες.