Ρήτρα αναπροσαρμογής: Στα «κάγκελα» οι καταναλωτές – Απόγνωση από τους  υπέρογκους λογαριασμούς

385

Δίχως τέλος, είναι τα περιστατικά με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος που φτάνουν στους καταναλωτές με την ρήτρα αναπροσαρμογής να τους φέρνει απόγνωση.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο κ. Αργύρης, ο οποίος περιέγραψε μία ακόμα «ιστορία καθημερινής τρέλας» από αυτές που έρχονται συνεχώς «στο φως» τους τελευταίους μήνες, με «πρωταγωνιστή» το ρεύμα, και συγκεκριμένα τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Καταγγελία στο MEGA: Σε λογαριασμό 891 ευρώ, τα 461 είναι ρήτρα αναπροσαρμογής

Όπως εξήγησε ο κ. Αργύρης, στην κόρη του που είναι φοιτήτρια ήρθε λογαριασμός 891 ευρώ, εκ των οποίων τα 461 είναι ρήτρα αναπροσαρμογής.

«Το σπίτι είναι γύρω στα 30 τετραγωνικά. Ο λογαριασμός είναι εκκαθαριστικός. Είχα πληρώσει ξανά γύρω στα 250 ευρώ αυτό το τετράμηνο. Όταν ήρθε ο εκκαθαριστικός τους πήρα τηλέφωνο και ρώτησα γιατί είναι τόσο, μου είπαν ότι έτσι είναι. Μου είπαν ότι η ρήτρα είναι 461 ευρώ. Το παιδί έλειπε και 20 ημέρες διακοπές. Γύρω στα 4 χρόνια ου είναι φοιτήτρια το μεγαλύτερο που έχει πληρώσει είναι 250 ευρώ εκκαθαριστικός λογαριασμός», είπε ο κ. Αργύρης.

«Είναι ντροπή αυτό που κάνουν στους πολίτες, δεν μπορείς να δουλεύεις όλο το μήνα να παίρνεις ένα μισθό για να πληρώνεις το ρεύμα. Στο σπίτι που ζούμε τώρα με το άλλο μας παιδί, μας ήρθε 750 ευρώ ο λογαριασμός, που είναι και 90 τετραγωνικά», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Έχουμε ένα νομοσχέδιο του κράτους, που πάει να νομιμοποιήσει την παρανομία»

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη εκδικάζεται η πρώτη μαζική αγωγή κατά τη ρήτρας αναπροσαρμογής.

Όπως ανέφερε ο δικηγόρος του ΙΝΚΑ, Αλέξης Αλεξόπουλος, «Καθημερινά στη ΓΓ της ομοσπονδίας καταναλωτών ΙΝΚΑ έρχονται τέτοιες περιπτώσεις. Έχουμε ένα τετραπλασιασμό όχι του κόστους, αλλά της ρήτρας αναπροσαρμογής που εξοντώνει τα νοικοκυριά. Όταν έρχεται στο τετράμηνο λογαριασμός 1100 ευρώ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και όχι για το ρεύμα, η μόνη λύση είναι η προσφυγή στα δικαστήρια. Έχουμε τροπολογία, ένα νομοσχέδιο του κράτους, που πάει να νομιμοποιήσει την παρανομία. Οδηγείται η οικονομία στην παράλυση».

«Δε θέλουμε ελεημοσύνη από τους παρόχους, θέλουμε νομιμότητα»

«Δε θα δεχτούμε συμβιβασμό. Θα πάμε την υπόθεση μέχρι το τέλος. Η ρήτρα ή είναι παράνομη ή δεν είναι. Δε θέλουμε ελεημοσύνη από τους παρόχους, θέλουμε νομιμότητα. Καλούμε τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και τη ΡΑΕ να παρέμβουν στο δικαστήριο και να ζητήσουν να ελεγχθεί η ρήτρα. Εφόσον είναι παράνομη η ρήτρα, που είναι, οι πάροχοι θα γυρίσουν τα χρήματα πίσω. Υπάρχει μεγάλος πάροχος που έχει κατεβάσει το site ώστε να μην μπορούν οι καταναλωτές να δουν τα συμβόλαιά τους. Οι μεθοδεύσεις δεν πρόκειται να περάσουν», πρόσθεσε ο κ. Αλεξόπουλος.