Σε διάλογο καλεί ο πάπας Φραγκίσκος για τη διευθέτηση της κατάστασης στο Σουδάν

342

Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σήμερα σε «διάλογο» για να διευθετηθεί η «σοβαρή» κατάσταση στο Σουδάν, όπου φονικές μάχες ανάμεσα στο στρατό και σε παραστρατιωτικούς μαίνονται εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα.

«Δυστυχώς η κατάσταση παραμένει σοβαρή στο Σουδάν, γι’ αυτό ανανεώνω την έκκλησή μου για να σταματήσει η βία το συντομότερο και να ακολουθηθεί η οδός του διαλόγου», δήλωσε ο ποντίφικας στη διάρκεια της παραδοσιακής δημόσιας προσευχής της Κυριακής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Καλώ όλο τον κόσμο να προσευχηθεί για τους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Σουδάν», πρόσθεσε.

Πώς ξεκίνησε ο πόλεμος στο Σουδάν

Από τις 15 Απριλίου, οι δύο στρατηγοί, που βρίσκονται στην εξουσία μετά το πραξικόπημα του 2021, έχουν ξεκινήσει έναν ανελέητο πόλεμο στο Σουδάν. Οι βιαιότητες, κυρίως στο Χαρτούμ και στο Νταρφούρ (δυτικά), έχουν στοιχίσει τη ζωή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε περισσότερους από 420 ανθρώπους ενώ οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 3.700.

Έχουν ακόμη προκαλέσει τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων προς άλλες πολιτείες του Σουδάν ή και εκτός των συνόρων της χώρας, προς το Τσαντ και την Αίγυπτο. Έχουν επίσης επιφέρει την κινητοποίηση χωρών για να απομακρύνουν τους υπηκόους τους.