Σεισμός στην Τουρκία – Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Δεν θα επιτρέψουμε νέα εισροή προσφύγων από τη Συρία»

267

«Δεν θα επιτρέψουμε νέα εισροή Σύρων προσφύγων», μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που κατέστρεψε περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της βόρειας Συρίας, δήλωσε σήμερα (13.2.2023) ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ειδικότερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα πως «οι ισχυρισμοί ότι υπάρχει μια νέα εισροή προσφύγων από τη Συρία προς την Τουρκία (μετά τον σεισμό) δεν είναι αληθινοί. Δεν θα το επιτρέψουμε, αυτό αποκλείεται».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κλήθηκε να σχολιάσει ισχυρισμούς ότι Σύροι εισρέουν μαζικά στην Τουρκία μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών της περασμένης Δευτέρας που σκότωσε περισσότερους από 37.000 στις δύο χώρες, σύμφωνα με τους τελευταίους προσωρινούς απολογισμούς.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει δύο νέα συνοριακά περάσματα με τη Συρία από την επαρχία Κιλίς μετά τον σεισμό, καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από αντάρτες παραδίδεται μόνο μέσω του συνοριακού περάσματος Μπαμπ αλ Χάουα.

«Όλες αυτές οι συνοριακές διελεύσεις προορίζονται για ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι Σύροι έρχονται στην Τουρκία μέσω αυτών των σημείων διέλευσης», τόνισε και κατέληξε ότι «διευκολύνουμε την ανθρωπιστική βοήθεια για τους Σύρους, αλλά δεν επιτρέπουμε μια νέα εισροή Σύριων προσφύγων. Αυτά είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα».