«Σιδερένια φιλία»: Η σχέσεις Κίνας – Σερβίας περνούν σε νέα φάση

231

Οι δύο χώρες έχουν επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα μέσω της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας σε υποδομές, οικονομία και εμπόριο, πολιτισμό, επιστημονική έρευνα και άλλους τομείς.

Η συνεργασία Belt and Road έδωσε στη Σερβία σημαντικές ευκαιρίες για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης με τις γειτονικές χώρες. Βασικά έργα υποδομής όπως ο σιδηρόδρομος Βελιγραδίου-Βουδαπέστης και ο αυτοκινητόδρομος E763 έχουν ενισχύσει το καθεστώς της Σερβίας ως περιφερειακού κόμβου μεταφορών.

Όσον αφορά τη συνεργασία δυναμικότητας, έργα όπως το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Kostolac έχουν συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Σερβίας. Η HBIS Serbia και το εργοστάσιο του Ομίλου Hisense στο Valjevo όχι μόνο δημιούργησαν θέσεις εργασίας και προώθησαν την ισόρροπη ανάπτυξη σε διάφορες περιοχές, αλλά εισήγαγαν επίσης προηγμένη τεχνολογία και οδήγησαν στη συνολική αναβάθμιση της τοπικής βιομηχανικής αλυσίδας, η οποία είναι σημαντική για τον οικονομικό μετασχηματισμό της Σερβίας.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου Belt and Road Forum for International Cooperation τον Οκτώβριο του 2023, η Σερβία και η Κίνα υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για την προώθηση των επενδυτικών ροών και την παροχή νέας ώθησης στην οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Στα τέλη του 2023, οι κεντρικές τράπεζες της Σερβίας και της Κίνας υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης (MoU) για τη θέσπιση συμφωνιών εκκαθάρισης γιουάν στη Σερβία. Αυτή η ρύθμιση είναι ευνοϊκή για τις σερβικές και κινεζικές επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που χρησιμοποιούν γιουάν για διασυνοριακές συναλλαγές και προωθεί περαιτέρω το διμερές εμπόριο και τη διευκόλυνση των επενδύσεων.

Οι δύο πλευρές αναπτύσσουν από κοινού το Βιομηχανικό Πάρκο Σερβίας-Κίνας, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει την παραγωγή και την τεχνολογία της Σερβίας.

Η Σερβία και η Κίνα έχουν παρόμοιες προοπτικές για την πράσινη ανάπτυξη και εργάζονται από κοινού για να δημιουργήσουν ένα καθαρότερο μέλλον. Η αιολική ενέργεια, τα φωτοβολταϊκά και άλλα έργα που επενδύθηκαν και κατασκευάστηκαν από κινεζικές εταιρείες έφεραν καθαρή ενέργεια στη Σερβία, βοηθώντας τη Σερβία να επιτύχει τον στόχο της για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050.

Το έργο «Καθαρή Σερβία», στο οποίο συμμετέχουν κινεζικές εταιρείες, περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύων δημοτικών σωληνώσεων και σταθμών επεξεργασίας λυμάτων σε πολλές περιοχές της Σερβίας. Αυτό θα προσφέρει ένα καθαρότερο και πιο υγιεινό περιβάλλον διαβίωσης για εκατομμύρια κατοίκους.

Η Σερβία και η Κίνα προωθούν επίσης ενεργά τις ανταλλαγές και την αμοιβαία μάθηση μεταξύ των πολιτισμών, εμβαθύνοντας την αμοιβαία κατανόηση και εκτίμηση. Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει πολλά μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της προστασίας των πολιτιστικών κειμηλίων και της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας, μεταξύ άλλων.

Πλούσιες και πολύχρωμες πολιτιστικές παραστάσεις έχουν χτίσει μια γέφυρα για ανταλλαγές ανθρώπων με ανθρώπους. Το Ινστιτούτο Κομφούκιος και το Κινεζικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Βελιγράδι έχουν γίνει κρίσιμα παράθυρα για τον σερβικό λαό να κατανοήσει την κινεζική κουλτούρα. Η πολιτική χωρίς βίζα και το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων διευκόλυναν τις ανταλλαγές προσωπικού μεταξύ των δύο χωρών και η Σερβία έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Κινέζους τουρίστες.

Η αμοιβαία επωφελής συνεργασία μεταξύ Σερβίας και Κίνας έχει αποφέρει απτά αποτελέσματα, τα οποία είναι σημαντικά και για τις δύο χώρες όσον αφορά την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και την επίτευξη κοινής ευημερίας.

Ο Πρόεδρος Xi Jinping πρόκειται να πραγματοποιήσει τη δεύτερη του επίσκεψη στη Σερβία, διευκολύνοντας περαιτέρω την αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο για τις σχέσεις Σερβίας-Κίνας.