Σημαντικές απώλειες για την κυβέρνηση δείχνει νέα δημοσκόπηση – Το τίμημα για τη παρατεταμένη ακρίβεια και την πανδημία

285

Μηνύματα προς την κυβέρνηση και απώλειες στα δημοσκοπικά ποσοστά της δείχνει η έρευνα της εταιρείας PRORATA. Ακρίβεια (42%) και η πανδημία (40%) αναδεικνύονται ως κομβικά ζητήματα που διαμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό.

Για πρώτη φορά η ακρίβεια ξεπερνά την πανδημία, και αναδεικνύεται το νούμερο 1 πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Η έρευνα διεξήχθη από τις 12 έως 14 Ιανουαρίου και τη δημοσιεύει η ιστοσελίδα iEidiseis.

Ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, οι πολίτες βαθμολογούν αρνητικά την κυβέρνηση (61% αρνητικά και μάλλον αρνητικά, έναντι 38% που τη χαρακτηρίζει θετικά και μάλλον θετικά).

Οι πολίτες εμφανίζονται να διαφωνούν με ορισμένα από τα υφιστάμενα μέτρα για την πανδημία. Με τη συνταγογράφηση των δωρεάν τεστ, για παράδειγμα, συμφωνεί και το θεωρεί δημοσιονομικά εφικτό το 58%, συμφωνεί αλλά δεν το θεωρεί δημοσιονομικά εφικτό το 28% και μόνο το 8% διαφωνεί είτε είναι δημοσιονομικά εφικτό είτε όχι.

Ως προς το μεγάλο μέτωπο της ακρίβειας, μόλις το 7% δηλώνει ότι μπορεί να πληρώσει το λογαριασμό ρεύματος, πετρελαίου ή φυσικού αερίου χωρίς πρόβλημα, το 28% δηλώνει ότι μπορεί να πληρώσει με ορισμένες δυσκολίες, το 39% ότι μπορεί να τους πληρώσει με πολλές δυσκολίες και το 24% ότι δεν μπορεί να πληρώσει.

Στο ερώτημα “Με βάση την προσωπική σας εμπειρία, τι από τα παρακάτω ισχύει ως προς τις τιμές των προϊόντων στα super market συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα;”, το 41% απαντά πως έχουν αυξηθεί πολύ, το 38% αρκετά και μόλις το 18% ότι έχουν αυξηθεί λίγο.

Η πρόθεση ψήφου

Η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου φέρει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 32,5% έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με το κυβερνόν κόμμα να χάνει ακόμα μια μονάδα και την Κουμουνδούρου να κερδίζει αντίστοιχο ποσοστό.

Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 12% (έναντι 11,5% στα μέσα Δεκεμβρίου), το ΚΚΕ με 4,5%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜέΡΑ25 με 2%.