Σήμερα ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ανακοινώσεις για φορολογικά και εισφορές, τρίπτυχο ενίσχυσης της Άμυνας

375

Τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες που αφορά τα δύο κυρίαρχα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και τα ελληνοτουρκικά, ειδικά το κομμάτι της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των δυσκολιών και πως θα περάσει η χώρα στην επόμενη ημέρα αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις αυτές.

Ανακοινώσεις για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων

Όπως σημειώνουν συνεργάτες του, το βασικό ζήτημα για τον Πρωθυπουργό είναι «να απαντήσει στις αγωνίες των πολιτών που προκύπτουν από την ύφεση λόγω της πανδημίας με επέκταση υποστηρικτών μέτρων που είχαν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα». Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν ανακοινώσεις που θα αφορούν στα φορολογικά και στις εισφορές.

Ειδικότερα, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, έχουν στόχο την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο κατά την οποία η οικονομία πλήττεται από την ύφεση. Στον κυβερνητικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται η μείωση των εισφορών για τους εργαζόμενους, μείωση ή αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, νέα προγράμματα μείωσης της ανεργίας και στήριξη των ανέργων. Μάλιστα όπως είπε ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 ανακοινώσεις θα υπάρξουν και για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό και για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας σε τρεις κατευθύνσεις. Η παρατεταμένη κρίση με την Τουρκία έχει οδηγήσει στην απόφαση για ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα απλώνεται στα επόμενα χρόνια και αναμένεται να φτάσει σε ύψος τα 10δις ευρώ. Στην συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, σφραγίστηκε η αγορά αεροσκαφών RAFALE από την Ελλάδα, ενώ η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ενίσχυση σε υλικό τόσο του Ναυτικού, όσο και του Στρατού Ξηράς. Δεύτερη κατεύθυνση είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό με την πρόσληψη πάνω από 10 χιλιάδων ΕΠΟΠ το επόμενο διάστημα, ενώ η Τρίτη αφορά την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο γενικότερο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης και στα σημαντικότερα νομοθετήματα για την περίοδο που ξεκινά τώρα.