Σλοβακία: Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο που συνεχίζει να νοσηλεύεται

108

Ο νεοκλεγείς πρόεδρος της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ότι κατόρθωσε να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο που νοσηλεύεται μετά την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του.

Νωρίτερα σήμερα αξιωματούχος νοσοκομείου που νοσηλεύεται ο Φίτσο δήλωσε πως η κατάσταση της υγείας του Σλοβάκου πρωθυπουργού είναι σταθερή αλλά παραμένει «πολύ σοβαρή».

Ο ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο ενήργησε μόνος του και είχε συμμετάσχει σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάτους Σούτα Έστοκ σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι ένας μοναχικός λύκος που ριζοσπαστικοποιήθηκε κατά την τελευταία περίοδο μετά τις προεδρικές εκλογές», δήλωσε.

«Η σλοβακική αστυνομία εργάζεται με βάση ένα και μοναδικό σενάριο της επίθεσης και ο ύποπτος κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας εκ προμελέτης», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η επίθεση είχε πολιτικά κίνητρα.

Ο Πελεγκρίνι καλεί τα κόμματα να «αναστείλουν» την εκστρατεία τους για τις ευρωεκλογές

Ο Πελεγκρίνι κάλεσε σήμερα τα πολιτικά κόμματα να «αναστείλουν» την εκστρατεία τους για τις ευρωεκλογές που πραγματοποιούνται στις 8 Ιουνίου σε αυτή τη χώρα της κεντρικής Ευρώπης, λόγω της απόπειρας δολοφονίας σε βάρος του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

«Καλώ όλα τα κόμματα να αναστείλουν προσωρινά ή να περιορίσουν σημαντικά την εκστρατεία τους», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Μπρατισλάβα ο Πελεγκρίνι, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιούνιο. «Η Σλοβακία δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή από περισσότερη αντιπαράθεση» και «εκατέρωθεν κατηγορίες».

«Εάν είναι κάτι που χρειάζεται επειγόντως σήμερα ο λαός της Σλοβακίας, αυτό είναι κατ’ ελάχιστον μια βασική αίσθηση συναίνεσης και ενότητας μεταξύ των πολιτικών εκπροσώπων των Σλοβάκων», δήλωσε ο Πελεγκρίνι, που κέρδισε στις εκλογές του Απριλίου για το, κατά βάση εθιμοτυπικό, αξίωμα του προέδρου.

Σε μια χώρα μοιρασμένη ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που τάσσεται ευνοϊκά προς το Κρεμλίνο και μια φιλοδυτική αντιπολίτευση, η απερχόμενη πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα, που παρουσιάστηκε στο πλευρό του διαδόχου της, έκανε επίσης έκκληση για «έξοδο από αυτό τον φαύλο κύκλο μίσους».

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα … σε αυτή την τεταμένη κατάσταση», δήλωσε.

«Αυτό που συνέβη χθες (Τετάρτη) ήταν μια μεμονωμένη ενέργεια, αλλά το σημερινό κλίμα είναι αποτέλεσμα των συλλογικών μας ενεργειών», πρόσθεσε η Τσαπούτοβα, καλώντας τους πολιτικούς αρχηγούς στο προεδρικό μέγαρο για να «ηρεμήσουν τα πράγματα και να καταδικάσουν τη βία».

Με πληροφορίες από: AFP, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Πηγή: OnAlert.GR