Σολτς: Θα κάνω όσα περνούν από το χέρι μου για μην πάμε σε σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας

202
Σολτς

Επιμένει ο Όλαφ Σολτς στην υπόσχεση που έχει δώσει πως θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του, ώστε τα γεγονότα στην Ουκρανία να μην κλιμακωθούν και εξελιχθούν σε σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, όταν ρωτήθηκε πόσο μεγάλοι είναι οι φόβοι του για κλιμάκωση και πυρηνική αντίδραση από τη Ρωσία.

«Δεν ακολουθούμε εκείνους που σχεδόν επιπόλαια συμβουλεύουν τη Γερμανία να προχωρήσει μπροστά. Ενεργούμε πάντα σε στενό διεθνή συντονισμό. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα αύξανε τον κίνδυνο κλιμάκωσης και θα ήταν ανεύθυνη», πρόσθεσε η Γερμανός καγκελάριος.

«Για μένα είναι σημαντικό να μην ενεργούμε μόνοι μας σε εθνικό επίπεδο, αλλά να συντονίζουμε στενά τις ενέργειές μας με τους διεθνείς εταίρους μας, κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ασφάλεια της Ευρώπης να συντονίσουμε στενά τις ενέργειές μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε.

Ο Σολτς αναφέρθηκε και στις συνομιλίες του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια των 11 τελευταίων μηνών, που εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 11 μηνών, μίλησα με τον Πούτιν ξανά και ξανά, όπως και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η τελευταία φορά ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου. Και θα μιλήσω ξανά με τον Πούτιν στο τηλέφωνο – επειδή είναι απαραίτητο να μιλάμε ο ένας στον άλλο», δήλωσε ο Γερμανός, προσθέτοντας πως «ο τόνος στις συνομιλίες μας δεν είνει αγενής, ωστόσο οι απόψεις μας είναι, φυσικά, εντελώς διαφορετικές».

Ο Σολτς ανέφερε επίσης πως αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι «απολύτως απαράδεκτο» και πρόσθεσε πως η προϋπόθεση για το τέλος του πολέμου είναι προφανής: η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά εδάφη.