Σωτήρης Λαμάι: Άλλος ένας στο χορό της ενοχοποίησης των Ελλήνων

373

Το ότι οι Αλβανοί βρέθηκαν και ενδεχομένως βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο απαξιωτικών σχολίων δεν αμφισβητείται. Υπήρξαν ωστόσο και άλλοι μετανάστες σ’ αυτή τη χώρα, στους οποίους δε συνέβαινε το ίδιο, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που συνέβαινε με τους Αλβανούς. Ρώσοι, Πολωνοί, Φιλιππινέζοι, Ουκρανοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι. Αυτό δεν απασχολεί φυσικά κανέναν και ειδικά τους δημοσιογράφους που δε χάνουν ευκαιρία να ερωτήσουν αλλοδαπούς συνεντευξιαζομένους, εάν έχουν βιώσει το ρατσισμό στη χώρα μας.

Μια ματιά στα στατιστικά εγκληματικότητος που εκδίδει ετησίως η Ελληνική Αστυνομία μπορεί εύκολα να δώσει την απάντηση. Οι ερωτώμενοι, όπως ο Σωτήρης Λαμάι στη συγκεκριμένη περίπτωση, απαντούν θετικά, εξιστορώντας προσωπικά βιώματα, συμμετέχοντας έτσι – άθελά τους ενδεχομένως – στο «χορό της ενοχοποίησης» του ελληνικού λαού, για τον οποίο η φιλοξενία αποτελεί παράδοση. Το γεγονός ότι άνθρωποι σαν κι αυτόν μπόρεσαν να προκόψουν σ’ αυτήν την χώρα, ουδεμία σημασία έχει. Σημασία έχει να καταδειχθεί ο «ρατσισμός των Ελλήνων».

Ο Σωτήρης Λαμάι που βρέθηκε για λίγο μέσα στο «Survivor 2024», βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή της Μαρίας Μπακοδήμου και μίλησε για την εμπειρία του στο reality επιβίωσης, αλλά και για το ρατσισμό που δέχθηκε εξ’ αιτίας της αλβανικής του καταγωγής.

«Ήρθα από την Αλβανία στην Ελλάδα πριν από 34 χρόνια. Είμαστε έξι παιδιά και είμαι ο πιο μικρός από την οικογένεια. Στην αρχή ήρθε ο πατέρας μου με τον αδερφό μου, τον προτελευταίο να μαζέψουν κάποια χρήματα. Έμειναν περίπου δύο χρόνια. Και αποφασίσαμε να φύγουμε όλοι μαζί. Μια πολύ πολύ φτωχή οικογένεια, πολύ ταλαιπωρημένη αλλά με αξίες και ήθος. Η μάνα μου θα μιλήσει πάντα για ανθρωπιά και σεβασμό, για πειθαρχία» είπε.

Για το αν έχει δεχθεί ρατσισμό απάντησε: «Μέγα ρατσισμό, περπατάγαμε και νιώθαμε ότι είμαστε εξωγήινοι. Εγώ ένιωθα άσχημα μέσα μου και έλεγα «γιατί; Τι έχει παραπάνω άλλος;’ Δύο μάτια, δυο χέρια… δηλαδή κάποια πράγματα πολύ αυτονόητα στην ανθρωπιά. Πλέον στην πορεία βλέπεις ότι ο κόσμος έχει εξελιχθεί και γενικά στην Ευρώπη και πλέον είναι όλα σεβαστά».

Οι συναισθηματικοί εκβιασμοί και η υπεραπλούστευση είναι ακόμη πιο ρατσιστικοί από τον ίδιο το ρατσισμό.