Σουηδία: Μείωση 26% στις αιτήσεις ασύλου από την στιγμή που οι εθνο-συντηρητικοί έκαναν κυβέρνηση

224

Οι πολιτικές του εθνικο-συντηρητικού συνασπισμού της Σουηδίας -ο οποίος κατέχει τα ηνία της εξουσίας εδώ και λίγο περισσότερο από ένα χρόνο- φαίνεται να αποδίδουν καρπούς, με αποτέλεσμα πολύ λιγότεροι μετανάστες να υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου στη χώρα.

Σε άρθρο που συνέταξαν οι επικεφαλής της κεντροδεξιάς κυβέρνησης -Ούλφ Κρίστερσον (M), Τζίμι Άκεσον (SD), Έμπα Μπους (KD) και Γιόχαν Πέρσον- για την εφημερίδα Dagens Nyheter, η ομάδα γράφει ότι, υπό την ηγεσία τους, στη Σουηδία κατατέθηκαν 26% λιγότερες αιτήσεις ασύλου το 2023 από ό,τι είχαν κατατεθεί το προηγούμενο έτος υπό την αριστεροφιλελεύθερη κυβέρνηση.

Οι κεντροδεξιοί ηγέτες υπογράμμισαν επίσης ότι η σημαντική μείωση των αιτήσεων ασύλου που παρατηρήθηκε το περασμένο έτος στη Σουηδία έλαβε χώρα καθώς οι αιτήσεις ασύλου σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο αυξήθηκαν κατά 30%

Τον Οκτώβριο, οι αριθμοί που διέρρευσαν από την Υπηρεσία Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUAA) έδειξαν ότι είχαν ήδη υποβληθεί περισσότερες από 800.000 αιτήσεις ασύλου στα 27 κράτη μέλη του μπλοκ συν την Ελβετία και τη Νορβηγία. Τότε, ο αριθμός αυτός αναμενόταν να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που θα ήταν η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από την εποχή της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη το 2016, όταν υποβλήθηκαν 1,23 εκατομμύρια αιτήσεις.

Από την ανάληψη των καθηκόντων της, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας έχει ως κύριο καθήκον να αντιστρέψει, ή τουλάχιστον να επιβραδύνει, τη μακροπρόθεσμη και προοδευτικά επιδεινούμενη κοινωνική ζημία που προκαλεί η μαζική μετανάστευση, την οποία το αριστερό-φιλελεύθερο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας ενθάρρυνε και προώθησε κατά τη διάρκεια της μακράς διακυβέρνησής του.

Οι χαλαρές, “με το κεφάλι στα σύννεφα” πολιτικές που εφάρμοσαν και διαχειρίστηκαν οι σοσιαλδημοκράτες επί πολλές δεκαετίες άφησαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ulf Kristersson να αντιμετωπίσει ένα ποσοστό εγκληματικότητας που είναι το υψηλότερο στη Βόρεια Ευρώπη και μια κατάσταση όπου η βία των συμμοριών, η διακίνηση ναρκωτικών και όπλων και η απάτη απειλούν να εξουδετερώσουν το κράτος.

Ο Kristersson, ο οποίος επί χρόνια αρνιόταν να αναγνωρίσει τη σχέση μεταξύ της μαζικής μετανάστευσης και της παρακμής της σουηδικής κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, εφαρμόζει τώρα -ίσως απρόθυμα και σε μεγάλο βαθμό λόγω της πίεσης των Σουηδών Δημοκρατών- πολιτικές που επιδιώκουν ενεργά να αποθαρρύνουν την περιττή μετανάστευση.

Μία από αυτές τις πολιτικές, η οποία πρόκειται να εισαχθεί από την υποστηριζόμενη από το SD κυβέρνηση του Κρίστερσον, ελπίζει να περιορίσει τη μετανάστευση καθιστώντας δυσκολότερη την πρόσβαση των μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ στο γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Σουηδίας. Η επιστροφή των παράνομων μεταναστών και των εγκληματιών αιτούντων άσυλο στις χώρες καταγωγής τους έχει επίσης τεθεί ως προτεραιότητα. Το καλοκαίρι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει την κατασκευή κέντρων κράτησης, “κέντρων επιστροφής”, για να διευκολύνει τον επαναπατρισμό ανεπιθύμητων υπηκόων τρίτων χωρών.

Τον Νοέμβριο, έγιναν βήματα προς τον ίδιο σκοπό, όταν η Σουηδία, μαζί με τους σκανδιναβικούς γείτονές της Δανία, Φινλανδία και Νορβηγία, δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για τον επαναπατρισμό παράνομων μεταναστών. Οι τέσσερις χώρες θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους, με τη βοήθεια της συνοριακής υπηρεσίας της ΕΕ Frontex, για τη μεταφορά ατόμων με εντολές απέλασης με κοινές πτήσεις πίσω στις χώρες καταγωγής τους.