Σπυράκη σε Σχοινά: Πάρτε ξεκάθαρη θέση για την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων από την Τουρκία

243

Να λάβει η Κομισιόν ξεκάθαρη θέση για την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων από την Τουρκία ζήτησε εχθές η Μαρία Σπυράκη από τον Μαργαρίτη Σχοινά, επισημαίνοντας ότι η γειτονική χώρα δεν μπορεί να προσέρχεται στην ΕΕ μόνο με απαιτήσεις, είναι απαραίτητο να τηρεί και τις υποχρεώσεις της.

Ειδικότερα, στην ομιλία της στην αναγόρευση του Μαργαρίτη Σχοινά σε επίτιμο δημότη του δήμου Αριστοτέλη, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε πως «οι Έλληνες αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την Κομισιόν, σαφή και ξεκάθαρη θέση για την εργαλειοποίηση των απελπισμένων που γίνεται αυτή την περίοδο από τη γείτονα χώρα, από την Τουρκία».

«Πρόκειται για την οπλοποίηση των ανθρώπων που προσέρχονται ικέτες στη διπλανή χώρα, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ούτε αίτημα ασύλου, όπως προβλέπουν οι Διεθνείς Συνθήκες και το Συμβούλιο της Ευρώπης» επισήμανε η κ. Σπυράκη και συνέχισε σχετικά με τον ρόλο του κ. Σχοινά: «Ο ρόλος σας αγαπητέ αντιπρόεδρε είναι κρίσιμος και αναμένουμε ότι θα δράσετε. Είναι κρίσιμος γιατί περιμένουμε από σας να αποτυπώσει η Κομισιόν το πολιτικό πνεύμα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να θυμίσει στην Τουρκία ότι είναι υποψήφια χώρα και ότι πηγαίνει χέρι-χέρι η πορεία της προς την ΕΕ με τις υποχρεώσεις της. Η κοινή δήλωση της ΕΕ-Τουρκίας είναι μια δήλωση που μένει ενεργή, είναι μια δήλωση που παραμένει επίκαιρη και είναι μια δήλωση που χρειάζεται δύο για να εφαρμοστεί. Η Τουρκία δεν μπορεί να προσέρχεται μόνο με απαιτήσεις, είναι απαραίτητο να τηρεί και τις υποχρεώσεις της».

Μια συγκινητική βραδιά σήμερα στην Αρναία των παιδικών μου χρόνων στην τελετή ανακήρυξης ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου Αριστοτέλη.

Στο τόπο που συναντώνται οι πρώτες αναμνήσεις, οι διδαχές του Μεγάλου Σταγειρίτη κι ο αγώνας για ευρωπαϊκή Ελλάδα σε μια Ευρώπη με ελληνικές ρίζες.

«Η προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής προϋποθέτει το σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών και όχι διαρκείς υπονομεύσεις και όχι διαρκείς απειλές και συνεχείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου απο τη γείτονα», κατέληξε η ευρωβουλευτής.