Σταϊκούρας: Οι ανακοινώσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες και τον ΕΝΦΙΑ

1047

Καμία αύξηση στον ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία τάξη.

 

Για «διόρθωση αδικιών» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών, τονίζοντας ότι το νέο σύστημα προσδιορισμού «διευρύνει τη φορολογητέα βάση», προχωρώντας σε «δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο ΕΝΦΙΑ αναδιαμορφώνεται χωρίς να αυξάνεται το συνολικό ποσό. Οι όποιες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφραστούν αυτομάτως σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ, του οποίου οι συντελεστές θα προσαρμοστούν. Δεν θα επιβαρυνθεί η μεσαία τάξη.

«Ο ΕΝΦΙΑ αναδιαμορφώνεται χωρίς να αυξάνεται το συνολικό ποσό» πρόσθεσε. Οι όποιες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών δεν θα επιφέρουν αυτομάτως αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, ξεκαθάρισε ο υπουργός, οποίος άνοιξε παράθυρο μείωσής του, λέγοντας: «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ».

Όπως είχε προαναγγελθεί, ο υπουργός είπε πως ο ΕΝΦΙΑ θα εκκαθαρίζεται στις αρχές του έτους και θα αποπληρώνεται σε περισσότερες από τις υφιστάμενες δόσεις. Και επανέλαβε πως με το νέο σύστημα «διορθώνονται οι αδικίες του παρελθόντος».

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα αφορούν 13.808 ζώνες, που θα καλύπτουν το 98% της χώρας, από τις οποίες οι 3.478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών.

Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Ειδικότερα, στη μεγάλη πλειονότητα ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού.

Αναμένεται επίσης περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, το 2022, ώστε να αγγίξει σωρευτικά το 30%, όπως έχει πει ο υπουργός Οικονομικών. Επίσης από το 2022 η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίζει από τον Μάρτιο και θα γίνεται σε περισσότερες από 5 δόσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να φτάσουν τις 10, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ μειώσεις αναμένονται σε προάστια όπου είχαν παρατηρηθεί αδικαιολόγητες αυξήσεις στο παρελθόν όπως το Μαρούσι, το Ψυχικό, τη Φιλοθέη και τμήματα της Πεντέλης. Αυξήσεις αναμένονται σε Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη και Ελληνικό όπου παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις με τις εμπορικές.