Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν με «σοβαρή πρόταση» για συμφωνία για τους ομήρους και «επέκταση» της εκεχειρίας

117

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφθασε αργά το βράδυ της Τρίτης στο Ισραήλ για μια επίσκεψη με σκοπό να συζητήσει αυτό που αποκάλεσε “σοβαρή πρόταση” για μια συμφωνία στην οποία η Χαμάς θα απελευθερώσει τους υπόλοιπους 136 ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα μια μακροπρόθεσμη παύση του πολέμου στη Γάζα.

Η επίσκεψη θα είναι η έκτη του Μπλίνκεν από την έναρξη του πολέμου με την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία η τρομοκρατική ομάδα δολοφόνησε περίπου 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ – συχνά με βάναυσο τρόπο – και απήγαγε άλλους 243 ως ομήρους στη Γάζα.

Νωρίτερα την Τρίτη, αναφέρθηκε -τόσο στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, όσο και από τον Λευκό Οίκο- ότι η Χαμάς απάντησε στην πρόταση. Αν και οι λεπτομέρειες της απάντησης δεν αποκαλύφθηκαν, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης άφησαν να εννοηθεί ότι η Χαμάς συνέχισε να επιμένει ότι οποιαδήποτε συμφωνία για τους ομήρους θα έφερνε μόνιμο τέλος στον πόλεμο (επιτρέποντας έτσι στην ομάδα να επιβιώσει με τα όπλα και την ηγεσία της άθικτη).

Ανεξάρτητα, εμφανίστηκαν αναφορές ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήθελε να ενθαρρύνει τον μόνιμο τερματισμό του πολέμου σε μια πιθανή συμφωνία, την οποία θεωρούσε ως πύλη για μια ευρύτερη συμφωνία που θα περιελάμβανε την ειρήνη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ και ένα παλαιστινιακό κράτος. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απορρίψει την ιδέα της επιβράβευσης της τρομοκρατίας της Χαμάς με τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της Χαμάς.

Μετά την τελευταία επίσκεψή του, τον Ιανουάριο, ο Μπλίνκεν πήγε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου προκάλεσε αντιδράσεις χλευάζοντας τους Ισραηλινούς, υπονοώντας ότι αυτοί, και όχι ο αραβικός κόσμος, δεν ήταν έτοιμοι για μια ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους.

Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Δεν είναι μέχρι στιγμής σαφές, αν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου κατά την οποία τα μέλη των μέσων ενημέρωσης θα μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις στον υπουργό Εξωτερικών.