Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν, συναντήθηκε με τον Νετανιάχου – Μίλησαν και για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους

206

Στο Ισραήλ βρέθηκε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί, με στόχο να αποτραπεί η περαιτέρω ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον οποίο τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ειρήνη τόσο στο Ισραήλ όσο και στην περιοχή, μεταξύ άλλων μέσω της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Μπλίνκεν επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τόνισε τη σημασία της αποφυγής περαιτέρω βλάβης των αμάχων και της προστασίας των πολιτικών υποδομών στη Γάζα.

Μπλίνκεν και Νετανιάχου συζήτησαν, ακόμα, τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων και τη σημασία αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Ακόμα, ο Μπλίνκεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον διορισμό της Σίγκριντ Κάαγκ, πρώην αναπληρώτριας πρωθυπουργού της Ολλανδίας, ως ανώτερης συντονίστριας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση στη Γάζα και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί στενά μαζί της.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ και τον υπουργό Εξωτερικών Ισραέλ Κατς. Είπε στον Κατς πως υπάρχουν ευκαιρίες για περιφερειακή ενσωμάτωση και συνεκτικότητα «αλλά θα πρέπει να τα βγάλουμε πέρα αυτήν την πολύ απαιτητική στιγμή».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται επίσης να συναντηθεί με οικογένειες ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς, και να συζητήσει τις «αδιάκοπες προσπάθειες» να επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο όπου ο Μπλίνκεν είχε συναντήσεις και κάλεσαν για κατάπαυση του πυρός προκειμένου να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων.