Στο στόχαστρο Ανακρίτρια στον Πειραιά: Έριξαν μπογιές και έγραψαν συνθήματα έξω από το σπίτι της

196

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Η Πολιτεία που αμήχανη παρακολουθεί, να λάβει τα αναγκαία μέτρα
Στο στόχαστρο του αντιεξουσιαστικού χώρου βρέθηκε η Ανακρίτρια στον Πειραιά που χειρίστηκε την υπόθεση δολοφονίας του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη ο οποίος έπεσε νεκρός στις 22 Οκτωβρίου 2021 από 36 σφαίρες αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στο Πέραμα.

Άγνωστοι έριξαν χρώματα και έγραψαν συνθήματα έξω από το σπίτι της δικαστικής λειτουργού.

Μάλιστα στις 23-10-2022 είχε εκδοθεί προκήρυξη που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου με τίτλο “Μήνυμα αντίστασης”, με την οποία στοχοποιήθηκε ονομαστικά η ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Πειραιά.

Η επίθεση έξω από το σπίτι της δικαστικής λειτουργού προκάλεσε την σκληρή αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία καλεί «την Πολιτεία, η οποία αμήχανη παρακολουθεί, δίχως να ενεργεί, να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να εξασφαλίσει ένα ασφαλές περιβάλλον άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος».

“Σ’ ένα περιβάλλον, όπου το Κράτος Δικαίου συρρικνώνεται, όπου οι δίκες, πλέον, διεξάγονται, πρώτα, στα παράθυρα της τηλεόρασης, όπου το τεκμήριο αθωότητας καταρρακώνεται, όπου τα έγγραφα της μυστικής ανάκρισης διαρρέουν παντού, όπου συνήγορος κατηγορουμένου χαιρετά ναζιστικά σε αίθουσες δικαστηρίων, όπου το έγκλημα κατά ευάλωτων προσώπων γιγαντώνεται, αυτοί που, πράγματι, ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ είναι οι δικαστικοί λειτουργοί της χώρας μας.

Οι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι, μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, που δεν αρμόζει σε ευνομούμενο ευρωπαϊκό κράτος, και παρά τις προσπάθειες εκφοβισμού και τρομοκράτησής τους, που πλέον λαμβάνουν τη μορφή και απειλών, ευθέως, κατά της ζωής τους, δεν πτοούνται και εξακολουθούν να ασκούν το έργο της απονομής της Δικαιοσύνης, με σθένος, παρρησία, ανεξάρτητο φρόνημα, υψηλό αίσθημα ευθύνης και, με γνώμονα πάντοτε το Σύνταγμα και το νόμο, προστατεύουν τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη” αναφέρει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η Ένωση “επανειλημμένως, έχει αιτηθεί την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου φύλαξης των Δικαστηρίων και προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών”.

“Καλούμε την Πολιτεία, η οποία αμήχανη παρακολουθεί, δίχως να ενεργεί, να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να εξασφαλίσει ένα ασφαλές περιβάλλον άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος, διότι είναι θέμα Δημοκρατίας, η Δικαιοσύνη να απονέμεται υπό όρους ψυχραιμίας και νηφαλιότητας και όχι υπό το κράτος απειλών και βίας κατά των δικαστικών λειτουργών”, καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανάκριση για την υπόθεση Σαμπάνη έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά για την παραπομπή των κατηγορούμενων σε δίκη.

Στην πρόταση της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, η εισαγγελέας Δήμητρα Μερκούρη ζητάει να κάτσουν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πειραιά και οι εφτά αστυνομικοί κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία του Νίκου Σαμπάνη με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία και κατά συρροή και για απόπειρα ανθρωποκτονίας των δύο φίλων του, ανήλικων Ρομά που επέβαιναν στο αυτοκίνητο.

Επίσης, προτείνει να παραπεμφθούν στο ακροατήριο του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Πειραιά οι δύο επιζήσαντες Ρομά για το αδίκημα της συνέργειας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας των αστυνομικών.

Υπενθυμίζεται πως μετά την απολογία τους, ανακρίτρια και εισαγγελέας είχαν αποφασίσει να αφήσουν ελεύθερους τους επτά αστυνομικούς, χωρίς κανένα περιοριστικό όρο.