ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία και προβληματισμός για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για εξοπλιστικά και Εθνική Άμυνα

387

Με ανακοίνωση των Θ. Δρίτσα και Γ. Τσίπρα η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι οι χθεσινές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη παραπέμπουν σε πρακτικές πολυέξοδων εξοπλιστικών προγραμμάτων, χωρίς προηγούμενο σχεδιασμό, τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και αυστηρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δημοσιονομικές δυνατότητες, και κυρίως τις ανάγκες ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτέλεσε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας της προηγούμενης κυβέρνησης στο χώρο της Εθνικής Άμυνας και αναρωτιούνται με βάση ποιον ακριβώς στρατηγικό σχεδιασμό προχώρησε ο Πρωθυπουργός στις χθεσινές εξαγγελίες, «όταν μάλιστα η Κυβέρνηση της Ν.Δ., αμέλησε και καθυστέρησε ένα χρόνο τώρα, να θέσει σε εφαρμογή τον υφιστάμενο μέχρι χθες σχεδιασμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και για ζητήματα υψηλής προτεραιότητας των Ε.Δ.»

«Ελλειμμα στρατηγικής από την κυβέρνηση»

Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας καταλογίζουν έλλειμμα στρατηγικής στον Πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στον σχεδιασμό της αμυντικής ενίσχυσης της χώρας.

«Για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, αυτό που απαιτείται στην παρούσα φάση, είναι η ενίσχυση της διαθεσιμότητας και αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων με στοχευμένες παρεμβάσεις και η στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού τους, που επιτελεί επάξια το καθήκον του, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Η μακροπρόθεσμη ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, δεν μπορεί να επηρεάσει την παρούσα κρίση με την γείτονα και ως εκ τούτου, δεν μπορεί η Κυβέρνηση να την χρησιμοποιεί ως άλλοθι για βιαστικές επιλογές πολυδάπανων εξοπλιστικών προγραμμάτων, που αφορούν το μέλλον, και που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης των θεσπισμένων οργάνων των Ε.Δ. και της Βουλής», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Τέλος, στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, να γνωρίζουν ότι υπάρχει η επιθυμητή εθνική συμπόρευση πάνω σε συγκεκριμένη στρατηγική διαχείρισης της τουρκικής επιθετικότητας. «Το έλλειμμα μιας τέτοιας στρατηγικής από την πλευρά της Κυβέρνησης, δεν μπορεί να το υποκαταστήσει καμιά αμυντική ενίσχυση, μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη, όταν μάλιστα, η σκοπιμότητα της επιδίωξης άντλησης πολιτικής υπεραξίας από τη διαχείριση του κορυφαίου ζητήματος της Άμυνας της χώρας, όπως όλα δείχνουν, είναι το εμφανές κίνητρο του Πρωθυπουργού», καταλήγει η ανακοίνωση των Δρίτσα και Τσίπρα.