Σύνοδος ΝΑΤΟ – Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία μπορεί να βασιστεί σε εμάς για όσο χρειαστεί

205

Για την πρόθεσή τους να στηρίξουν την Ουκρανία «για όσο χρόνο χρειαστεί» απέναντι στην «αγριότητα» της Μόσχας διαβεβαίωσαν τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, κατά τη σημερινή Σύνοδο στη Μαδρίτη. Την ίδια ώρα, η Μόσχα κατήγγειλε την ενταξιακή διαδικασία Σουηδίας και Φινλανδίας, την οποία χαρακτήρισε «επιθετική» και «αποσταθεροποιητική» ενέργεια.

«Η Ουκρανία μπορεί να βασιστεί σε εμάς για όσο χρόνο χρειαστεί», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στη στη Μαδρίτη.

Στο κοινό ανακοινωθέν, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ένα νέο σχέδιο βοήθειας προς το Κίεβο μέσω της «παράδοσης μη θανατηφόρου στρατιωτικού εξοπλισμού». Στόχος είναι η «βελτίωση της άμυνας της Ουκρανίας» απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις.

«Η αποτρόπαιη αγριότητα της Ρωσίας προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και μαζικούς εκτοπισμούς, επηρεάζοντας δυσανάλογα τις γυναίκες και τα παιδιά», σημειώνουν οι ηγέτες, τονίζοντας ότι η Ρωσία φέρει «την πλήρη ευθύνη για αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο Κουλέμπα χαιρέτισε την «ξεκάθαρη θέση» του ΝΑΤΟ

Με τις δηλώσεις που έγιναν στη Μαδρίτη, «το ΝΑΤΟ απέδειξε ότι μπορεί να λάβει δύσκολες αλλά ουσιαστικές αποφάσεις», σχολίασε μέσω του Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, χαιρετίζοντας την «ξεκάθαρη θέση» του ΝΑΤΟ για τη Ρωσία και την «ισχυρή θέση» του» για την Ουκρανία.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που είχε προσκληθεί να μιλήσει στους ηγέτες της Συμμαχίας μέσω τηλεδιάσκεψης, ζήτησε να αυξηθεί η στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη για να μπορέσει η Ουκρανία να αντισταθεί στο «ρωσικό πυροβολικό».

Η Ρωσία θεωρείται ως η «πιο σημαντική και άμεση απειλή»

Οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ, που σε αυτή τη σύνοδο υιοθέτησαν έναν νέο στρατηγικό οδικό χάρτη, περιέγραψαν τη Ρωσία ως «την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των συμμάχων και την ειρήνη» στην ευρωατλαντική ζώνη.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο επίθεσης στην κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα των συμμάχων», αναφέρουν σε αυτό το έγγραφο που δεν είχε αναθεωρηθεί από το 2010 και του οποίου η τελευταία έκδοση χαρακτήριζε τη Μόσχα «στρατηγικό εταίρο».

Αυτός ο νέος οδικός χάρτης αναφέρεται επίσης για πρώτη φορά τις «προκλήσεις» που θέτει η Κίνα. «Οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες και οι καταναγκαστικές πολιτικές του Πεκίνου αψηφούν τα συμφέροντά μας, την ασφάλειά μας και τις αξίες μας», τονίζεται στο έγγραφο.

Πάνω από 300.000 στρατιώτες στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας

Λόγω της ρωσικής απειλής, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αποφάσισαν την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, αυξάνοντας σε περισσότερους από 300.000 στρατιώτες τον αριθμό των δυνάμεων που θα βρίσκονται σε επαυξημένη ετοιμότητα.

«Αυτή είναι η πιο σημαντική αναδιοργάνωση της συλλογικής μας άμυνας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», είπε ο Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος σε μια «κομβική στιγμή» στην ιστορία της Ατλαντικής Συμμαχίας, που ιδρύθηκε το 1949.

«Είμαστε παρόντες στο ραντεβού» και «αποδεικνύουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι πιο απαραίτητο από ποτέ», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανακοίνωσε από την πλευρά του την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλτικής.

Ξεκινά η διαδικασία ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας μετά την άρση του τουρκικού βέτο

Κατά τη σύνοδο ξεκίνησε επίσημα η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες έσπασαν τη μακρά παράδοση της «στρατιωτικής ουδετερότητάς τους» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Την ένταξη μπλόκαρε η Τουρκία, η οποία κατηγορούσε τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι ότι παρέχουν καταφύγιο σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας οργάνωσης που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα. Έπειτα από διαπραγματεύσεις ωστόσο, η Τουρκία πήρε πίσω τις αντιρρήσεις της. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» των δύο χωρών απέναντι στο PKK.

Πλέον, η διεύρυνση θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των 30 κρατών μελών. Την ίδια ώρα, η απόφαση προκάλεσε οργή στη Ρωσία. Είναι «ένας βαθύτατα αποσταθεροποιητικός παράγοντας για τις διεθνείς υποθέσεις», σχολίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια «επιθετική» κίνηση απέναντι στη Ρωσία.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απείλησε επίσης με αντίποινα τη Νορβηγία, κατηγορώντας την ότι μπλοκάρει τη μεταφορά εμπορευμάτων που προορίζονται για Ρώσους κατοίκους του αρχιπελάγους των νησιών Σβάλμπαρντ, στην Αρκτική.