Συρία: Κούρδοι μαχητές σκότωσαν υψηλόβαθμο στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους

232

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) – ένας συνασπισμός δυνάμεων στον οποίο κυριαρχούν οι Κούρδοι και είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ – ανακοίνωσαν σήμερα ότι σκότωσαν τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους στον συριακό καταυλισμό αλ Χολ, όπου ζουν δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι, μεταξύ άλλων συγγενικά πρόσωπα τζιχαντιστών.

Οι SDF ανέφεραν ότι επιτέθηκαν χθες βράδυ, με τη στήριξη του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού, σε μία από τις σκηνές μέσα στις οποίες βρισκόταν ο Αμπού Ομπάιντα αλ-Ιράκι, «ο επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης που είναι υπεύθυνος για τον καταυλισμό αλ Χολ».

Αφού αρνήθηκε να παραδοθεί, αυτός ο Ιρακινός «προσπάθησε να πυροδοτήσει την ζώνη εκρηκτικών που φορούσε και να ανοίξει πυρ εναντίον των δυνάμεών μας, οι οποίες συνεπώς (…) αναγκάστηκαν να τον εξουδετερώσουν».

Σύμφωνα με τους SDF, ο Αμπού Ομπάιντα είναι «ένας από τα υψηλόβαθμα ηγετικά στελέχη» του Ισλαμικού Κράτους και «εμπλέκεται στη δολοφονία πολλών γυναικών και ανδρών στον καταυλιασμό». Θεωρείται επίσης «ο βασικός σχεδιαστής» επιθέσεων σε σημεία ελέγχου των SDF.

Οι SDF, υπεύθυνοι για την ασφάλεια στο αλ Χολ, πραγματοποιούν τακτικά επιχειρήσεις εντός του καταυλισμού για τη σύλληψη μελών του ΙΚ και εκείνων που ευθύνονται για δολοφονίες.

Πολυάριθμες πράξεις βίας έχουν σημειωθεί στον καταυλισμό, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40 ανθρώπους από τις αρχές του 2022, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο καταυλισμός, που πλήττεται από φτώχεια και είναι ασφυκτικά γεμάτος, λειτουργεί υπό την εποπτεία της Κουρδικής Αυτόνομης Διοίκησης. Φιλοξενεί περίπου 48.000 ανθρώπους, περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους είναι παιδιά, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι εκτοπισμένοι Σύροι και Ιρακινοί πρόσφυγες.

Ο καταυλισμός φιλοξενεί επίσης αλλοδαπούς που έχουν στενές σχέσεις με τζιχανιστές, και προέρχονται από περίπου 60 χώρες. Αυτοί στεγάζονται σε ειδικό τμήμα που υπόκειται σε αυστηρά μέτρα ασφαλείας από τις κουρδικές δυνάμεις.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από την κουρδική διοίκηση, οι περισσότερες δυτικές χώρες αρνούνται να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους από αυτούς τους καταυλισμούς.