ΣΥΡΙΖΑ: Ένα βήμα πιο κοντά στη «διάσπαση Τσίπρα»

570

Διαστάσεις… χιονοστιβάδας που κατευθύνεται προς τον Στέφανο Κασσελάκη και τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει η παραίτηση Δραγασάκη.

Η απόφαση του κ. Κασσελάκη και των συνεργατών του να… κουνήσουν το δάχτυλο και να προσβάλουν τον Γιάννη Δραγασάκη κινητοποίησε δυνάμεις, δημιουργεί συμμαχίες και προκαλεί μεγάλη κινητικότητα εντός ΣΥΡΙΖΑ.

Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα, συμμαχίες, ομάδες, παρέες και συσχετισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται ότι το να γράφει ο Θανάσης Καρτερός άρθρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» κατά του Στέφανου Κασσελάκη σημαίνει ότι δημιουργείται μία ετερόκλητη αλλά μεγάλη συμμαχία κατά του Στέφανου Κασσελάκη, μία συμμαχία που ξεπερνά τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, με δύο στόχους:

  • Πρώτον, τη μαζική έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Δεύτερον, τη δημιουργία νέου κόμματος της Αριστεράς, με ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα, το πιθανότερο μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που είναι προγραμματισμένο για τις αρχές Οκτωβρίου.

Νέα πορεία

Και θέλει πλήρη ρήξη με το κόμμα και τα στελέχη του.

Ετσι, με μία κίνηση απελευθέρωσε όσους είχαν δεύτερες σκέψεις, τύψεις ή διατηρούσαν ψεύτικες ελπίδες για ανάκαμψη, να εγκαταλείψουν το κόμμα ως πράξη απελευθέρωσης.

Είναι τέτοια η κινητικότητα του τελευταίου 48ωρου, με τηλέφωνα, μηνύματα, συναντήσεις κ.λπ., που δεν θα αποτελέσει έκπληξη -με την εξαίρεση ίσως του 7ου ορόφου της Κουμουνδούρου, όπου ο έλεγχος δείχνει να έχει χαθεί- τα πράγματα να γίνουν πολύ γρήγορα και να έχουμε ανακοινώσεις για το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, ίσως και πριν από το συνέδριο του Οκτωβρίου.

Ουδείς από τα γνωστά και έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι ο κ. Κασσελάκης επιτίθεται με τέτοιον τρόπο στο παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ κατά λάθος. Αντιθέτως, όλοι αντιλαμβάνονται πως η νέα αρχή στο κόμμα επιχειρεί την πολιτική και ηθική απαξίωση της «παλαιάς φρουράς», ακόμα και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, διότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αποφασίσει ότι οτιδήποτε πριν από αυτόν είναι «βαρίδι» και του κόβει τον δρόμο.

Τώρα, όμως, η κίνηση του Γιάννη Δραγασάκη νομιμοποιεί τη συζήτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη στο τιμόνι μπορεί πλέον να λογίζεται ως κόμμα της Αριστεράς, να προωθήσει την υπόθεση της λεγόμενης προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να συμβάλει έμπρακτα στη διαμόρφωση συμμαχιών με το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Στην πραγματικότητα, στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εξέλιξη η αποτίμηση της περιόδου 2015-2019, που με ευθύνη Τσίπρα δεν έγινε ποτέ και η απόδοση ευθυνών που απέφευγε συστηματικά η προηγούμενη ηγεσία. Και βγαίνουν στην επιφάνεια έχθρες, μίση, πάθη και απωθημένα, όπως του Παύλου Πολάκη κατά του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος στήριξε απολύτως την ανακοίνωση του κόμματος εναντίον του, με υπονοούμενα ότι είναι φίλος του Γιάννη Στουρνάρα, ότι τόσα χρόνια στήριζε το σύστημα που ο Πολάκης «πολεμούσε» κ.λπ.

Αυτή είναι και η απάντηση στο ερώτημα γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης -όπως και Αλέξης Τσίπρας παλαιότερα- δεν διαγράφει και δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τον Παύλο Πολάκη, με τον οποίο σε πολλά διαφωνούν. Επειδή ο Παύλος Πολάκης και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κοινωνία εκφράζει την αντισυστημικότητα και τη λούμπεν Ελλάδα -που δεν είναι ούτε αριστερή ούτε δεξιά ούτε κεντρώα αλλά έχει εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς στη Ελλάδα- και αυτό ο Κασσελάκης το χρειάζεται, όπως το χρειαζόταν και ο Τσίπρας.

Ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας στο πλευρό του τον Παύλο Πολάκη, τη Ρένα Δούρου, τη Ράνια Σβίγγου και δεκάδες μεσαία στελέχη που «τρέχουν» το κόμμα στη Βουλή αλλά και έξω από τη Βουλή (ο Νίκος Παππάς λέγεται ότι αμφιταλαντεύεται το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την παρέμβαση Κασσελάκη για το «γάμο» Αττικής-Παγκρήτιας, όπου ούτε καν ρωτήθηκε, αν και υπεύθυνος Οικονομίας), φέρεται να έχει πάρει τις αποφάσεις του.

Θα προχωρήσει χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, τα κορυφαία στελέχη και την τιμημένη γερουσία του ΣΥΡΙΖΑ, θα φτιάξει ένα δικό του κόμμα που δεν θα είναι ΣΥΡΙΖΑ και μάλλον μετά το συνέδριο του Οκτωβρίου -ακόμα και αν στο κόμμα έχουν μείνει μόνο ο ίδιος και ο Πολάκης- θα του αλλάξουν και όνομα.

Επικίνδυνος

Στο μυαλό του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας είναι επικίνδυνος να του χαλάσει τα σχέδια, όταν είναι μέσα στο κόμμα και όχι έξω από αυτό. Ο κ. Κασσελάκης και το επιτελείο του πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από πέντε εκλογικές ήττες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν έχει καμία ελπίδα ως αρχηγός νέου κόμματος απέναντι στον Μητσοτάκη. Επίσης, δεν πιστεύει στο σενάριο του ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς, θεωρώντας ότι με όποιον αρχηγό, το ΠΑΣΟΚ, από τον Οκτώβρη και μετά, θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία με στόχο το μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές του 2027, όπου από τώρα -σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν- η αυτοδυναμία είναι πολύ δύσκολη ή και αδύνατη.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΑ

Κεντροαριστερές… χίμαιρες

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμα πιστεύουν στον Αλέξη Τσίπρα και επιδιώκουν την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή, λένε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει στο μυαλό του να ηγείται ενός μικρού κόμματος-μπαλαντέρ, χωρίς σαφές ιδεολογικό πρόσημο, που θα του δώσει τη δυνατότητα να κάτσει στο τραπέζι των συζητήσεων για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές του 2027 και να συζητήσει με την πρώτη, αλλά όχι αυτοδύναμη, Νέα Δημοκρατία.

Πιστεύουν δε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, επιστρέφοντας στην πολιτική σκηνή ως ηγέτης του νέου κόμματος της Αριστεράς, μπορεί να συγκεντρώσει όλα τα κόμματα του χώρου (πλην Πλεύσης Ελευθερίας, που θα την ήθελε, και του ΜεΡΑ25, που δεν θα ήθελε) σε έναν συνασπισμό δυνάμεων και παράλληλα να γίνει ο «καλός αγωγός» του διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ, εν όψει του 2027.

Το βέβαιο είναι, προς διάψευση όσων μετά την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για ανακωχή κ.λπ., ότι πριν ή κατά το συνέδριο του Οκτωβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη θα πληγεί από νέα μεγάλη διάσπαση που θα προκαλέσει η μαζική φυγή δεκάδων γνωστών στελεχών, εκατοντάδων άγνωστων και χιλιάδων ψηφοφόρων.

Και ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να καρπωθεί αυτή τη φυγή και τη νέα κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ για να αποδυναμώσει τον Στέφανο Κασσελάκη, επιστρέφοντας στα πολιτικά πράγματα ως αρχηγός νέου κόμματος και ως αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πηγή: Eleftherostypos.GR