Τελεσίγραφο ΗΠΑ στο Ισραήλ να λήξει σύντομα τον πόλεμο

6144
Μπάιντεν

Στα άκρα οδηγούνται σιγά-σιγά οι σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ, με την Ουάσιγκτον να στέλνει τελεσίγραφο και να ζητάει ο πόλεμος να λήξει τις επόμενες εβδομάδες και «σίγουρα πριν το 2024».

Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού ανησυχεί ιδιαίτερα για την ανυπακοή του εβραϊκού κράτους στις υποδείξεις που δέχτηκε, γιατί εισέβαλε στη Γάζα, έδωσε μάχες στα τούνελ και θέλει να ελέγχει στρατιωτικά τη Λωρίδα, παρά τις αρνητικές εισηγήσεις. Σύμφωνα με το Politico, «λάδι στη φωτιά» βάζει η νέα ισραηλινή πρόθεση για πόλεμο με την Χεζμπολάχ, ώστε να διασφαλιστούν τα βόρεια σύνορα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έστειλαν αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο για να φοβίσουν την σιιτική οργάνωση και το Ιράν, ώστε να μην κάνουν επίθεση στο Ισραήλ και υπάρχει περισσότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Το σχέδιο λειτούργησε, αλλά πλέον φέρεται το εβραϊκό κράτος να θέλει και έναν δεύτερο πόλεμο.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant, σε συνέντευξη Τύπου, ανέφερε πως έχουν απομακρυνθεί 80.000 άτομα από τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, λόγω των εχθροπραξιών των αψιμαχιών με την λιβανέζικη οργάνωση. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση θέλει να στρέψει σύντομα την προσοχή της προς το βορρά και να επικεντρωθεί στην απομάκρυνση της Χεζμπολάχ από τα σύνορα του Λιβάνου».

Τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπό τον όρο της ανωνυμίας μίλησαν στο Politico και ανέφεραν πως το κράτος τους είναι έτοιμο να ανοίξει και δεύτερο μέτωπο αν χρειαστεί. Όμως, η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι αυτή η κίνηση θα δημιουργήσει προβλήματα που δεν θα ευνοήσουν κανέναν, πόσο μάλλον τις ίδιες.

Έτσι, ασκούν πιέσεις για τερματισμό του πολέμου, χωρίς να είναι σίγουρο αν θα εφαρμόσουν και κάποιο αντίποινο σε περίπτωση που το Ισραήλ δεν υπακούσει για ακόμη μία φορά στις αμερικανικές υποδείξεις.νες