Τέλος οι έκτακτες παροχές από την κυβέρνηση από το 2025

766

Παρελθόν θα αποτελέσουν από το 2025 οι έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, λόγω των φραγμών που βάζουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φέτος ουσιαστικά είναι η τελευταία χρονιά ευελιξίας στους δημοσιονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, η οποία έχει τη δυνατότητα να διανείμει το φορολογικό πλεόνασμα που άρχισε να δημιουργείται από το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής δεν υπαγορεύεται μόνο από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά και από την επιβράδυνση που σημειώθηκε στο ρυθμό ανάπτυξης (2% αντί πρόβλεψης 2,4%) της ελληνικής οικονομίας το 2023, εξέλιξη η οποία οδηγεί σε αναθεώρηση των προβλέψεων τόσο για φέτος όσο και για το 2025.

Η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9% φέτος, θεωρείται τώρα υπεραισιόδοξη, χωρίς ωστόσο να έχει αναθεωρηθεί ακόμα και επισήμως. Οι νέες εκτιμήσεις θα διατυπωθούν το επόμενο διάστημα με βάση την εικόνα που θα δώσουν οι πρόδρομοι δείκτες.

Στις 22 Απριλίου αναμένονται και τα στοιχεία της Eurostat για το ύψος του πλεονάσματος του 2023, τα οποία θα αποτελέσουν το «βαρόμετρο» για τις επόμενες έκτακτες κινήσεις από την κυβέρνηση για την αποκατάσταση των απωλειών στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών που επέφερε ο υψηλός πληθωρισμός της περασμένης διετίας.

Το τέλος της εποχής των έκτακτων επιδομάτων και των επιταγών ακρίβειας σηματοδότησε από τη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνοντας ότι «αν ένα έτος πετύχουμε παραπάνω έσοδα από το προβλεπόμενο, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τα μοιράσουμε σε παροχές. Αλλά και αντίστροφα αν έχουμε λιγότερα έσοδα, δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε περικοπές δαπανών».

Με αυτόν τον τρόπο – σημείωσε – αποθαρρύνουμε υπέρμετρη αύξηση δαπανών σε καλές οικονομικές περιόδους – η οποία λειτουργεί πληθωριστικά – και ταυτόχρονα προστατεύουμε τις δημόσιες δαπάνες σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. Δεν ξοδεύουμε τα περισσεύματα. Τα κρατάμε ώστε τις δύσκολες περιόδους να μην υπάρχει πίεση στους πολίτες όπως αυτή που υπήρξε για τους Έλληνες πολίτες την προηγούμενη δεκαετία.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤΝEWS