Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η σχέση του με τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας -Συγγενής με Κάρολο, Ελισάβετ

307

Με τις συζητήσεις για το ποια μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας θα παρευρεθούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου να κορυφώνονται ενόψει της αυριανής τελετής, πολλοί αναρωτιούνται ποια η σχέση του με τους Βρετανούς βασιλείς.

Όπως ίσως έχει γίνει ευρύτερα γνωστό από την ημέρα του θανάτου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο τελευταίος μονάρχης της Ελλάδας ήταν ο νονός του διαδόχου του βασιλικού θρόνου στη Βρετανία, του πρίγκιπα Γουίλιαμ.

Ωστόσο, η σχέση του με την πρώτη οικογένεια της γηραιάς Αλβιώνας πηγαίνει αρκετά πίσω. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι ο βασιλιάς Κωνσταντίνος επέλεξε το Λονδίνο -και συγκεκριμένα το Hampstead Garden Suburb- για να ζήσει αρκετά από τα χρόνια της εξορίας του.

Εκτός από φιλικές, οι σχέσεις του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου με τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας ήταν και συγγενικές, καθώς ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, ήταν ο πρώτος ξάδελφος του πατέρα του.

Έτσι, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ είναι δεύτερος ξάδελφός του και η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ τρίτη ξαδέλφη του.

Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, που το 1982 ο Κάρολος και η πριγκίπισσα Νταϊάνα επέλεξαν τον Κωνσταντίνο για νονό του πρίγκιπα Γουίλιαμ.

O τέως βασιλιάς της Ελλάδας ήταν παρών και στην τελετή «επιβεβαίωσης» του πρίγκιπα Γουίλιαμ, δηλαδή την ημέρα που -στις βασιλικές οικογένειες- «επιβεβαιώνεται η υπόσχεση του Θεού που έγινε στο άτομο κατά τη βάπτιση».

Η τελετή αυτή έλαβε χώρα στις 9 Μαρτίου 1997. Στην σχετική φωτογραφία, η βρετανική βασιλική οικογένεια ποζάρει στο σαλόνι του Κάστρου Ουίνσδορ. Από αριστερά, στην πρώτη σειρά φαίνονται ο πρίγκιπας Χάρι, η Νταϊάνα, ο Γουίλιαμ ο πρίγκιπας Κάρολος και η βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Από πίσω τους βρίσκονται οι νονοί του πρίγκιπα Γουίλιαμ, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’ της Ελλάδας, η λαίδη Σούζαν Χάσεϊ, η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, η δούκισσα του Γουέστμινστερ και ο Λόρδος Ρόμσεϊ.