Τεράστιες καταστροφές από την φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Κάηκαν καλλιέργειες, κυψέλες και μικρόσωμα ζώα – Nέο μέτωπο στο δάσος της Δαδιάς

3252

Πυρκαγιά εντός του δάσους της Δαδιάς, ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (21/08) και οι δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούν να την αντιμετωπίσουν προτού επεκταθεί.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημητρης Πέτροβιτς δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι πρόκειται για «αυτόνομη» εστία που εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία, σε απόσταση από τις άλλες εν εξελίξει φωτιές, στην θέση Γκίμπρενα.

Καταστροφική η πυρκαγιά για αγρότες και κτηνοτρόφους
Σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα εκτιμώνται οι εκτάσεις που έκαψε ήδη στο πέρασμά της η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή Μελία της Αλεξανδρούπολης, ενώ μεγάλες είναι και οι απώλειες σε ζωϊκό κεφάλαιο και ποιμνιοστάσια, σε αποθήκες και υποδομές των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα -αγροτών και κτηνοτρόφων- αλλά και σε αγροτικό εξοπλισμό, όπως τρακτέρ.

Αυτό δηλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη (με ευθύνη και στις περιοχές Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) Δημήτρης Πανταζής, διευκρινίζοντας ότι στις περιοχές που πέρασε ήδη η πυρκαγιά -Νίψα, Αμφιτρίτη, Λουτρό, Αετοχώρι, Πεύκα και σε εκτάσεις προς την περιοχή των Φερών- καλλιεργούνται κυρίως ηλιόδεντρα, αμπέλια, αμύγδαλα και κάποιες μέντες και τριφύλλια.

Αναφορικά με το ζωικό κεφάλαιο, ο ίδιος επισήμανε, ότι μέχρι στιγμής έχει αναφορές πως κάηκαν 500 κυψέλες στις προαναφερόμενες περιοχές και 150 μικρόσωμα ζώα, όπως κατσίκια, πρόβατα και γίδια.

Σύμφωνα με στοιχεία της περιφερειακής ενότητας Έβρου σε Αλεξανδρούπολη, Φέρρες, Σουφλί και Σαμοθράκη είναι καταγεγραμμένα 15.716 βοοειδή, 130.871 αιγοπρόβατα και 4.177 χοιρινά.

Χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» για τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή την πυρκαγιά ο κ. Πανταζής σημείωσε ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν ήδη ξεκινήσει την υποβολή δηλώσεων στον ΕΛΓΑ και διευκρίνισε ότι αποζημίωσης θα λάβουν και όσοι έχουν πληγεί σε επίπεδο υποδομών και εξοπλισμού. Σημείωσε δε πως τα δεδομένα δεν αποκλείεται να αλλάξουν από λεπτό σε λεπτό ή μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς εξελίσσεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς, η οποία λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την δορυφορική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και των ζημιών που έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη.

Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν σε όλη την πυρκαγιά 214 πυροσβέστες, 10 πεζοπόρα τμήματα και 59 οχήματα, με την συνδρομή ισχυρών δυνάμεων του στρατού, της Περιφέρειας και των δήμων καθώς και εθελοντές.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη μέρα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με προβλήματα κυρίως αναπνευστικά, 7 πυροσβέστες και ένας εθελοντής, έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί, έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ χτες εγκλωβίστηκε μια ομάδα πυροσβεστών σε ποιμνιοστάσιο και ένα συνεργείο δημοσιογραφικό, αλλά απεγκλωβίστηκαν σώοι.