Θεσσαλία: Αυξημένες οι νοσηλείες από λοίμωξη του αναπνευστικού – Τι συμβαίνει με την καταλληλότητα του νερού

299

Συνεχίζεται η αύξηση των λοιμώξεων αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος στις πληγείσες περιοχές στη Θεσσαλία, ενώ τρεις άνθρωποι νοσηλεύονται με λεπτοσπείρωση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση από τον διοικητή τη 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Φώτη Σερέτη, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταμετρήθηκαν 1.220 προσελεύσεις στα ΤΕΠ των υπό επιτήρηση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Από αυτές, οι 37 έχουν καταγραφεί ως λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος και 110 ως λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, οι 37 είχαν θετικό έλεγχο για κορονοϊό.

Τα περιστατικά δεν φαίνεται να προέρχονται από την ίδια περιοχή.Το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατεγράφησαν 5 νέες νοσηλείες λόγω γαστρεντερίτιδας και 20 νέες νοσηλείες λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.

Παρατηρείται μία αύξηση των εισαγωγών των περιστατικών με λοίμωξη του αναπνευστικού, η οποία όμως βρίσκεται υπό παρακολούθηση, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει κάτω από το όριο ειδοποίησης.

Λεπτοσπείρωση
Ο Φώτης Σερέτης αναφέρθηκε και στα κρούσματα λεπτοσπείρωσης, σήμερα 6 Οκτωβρίου του 2023 έως τις 8 το πρωί δεν διαγνώστηκαν νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Επομένως, συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα εργαστηριακά 18 κρούσματα λεπτοσπείρωσης, εκ των οποίων, όπως έχει ήδη αναφερθεί, ένας ασθενής έχει καταλήξει και τρεις νοσηλεύονται. Βρίσκονται δε υπό διερεύνηση 31 περιστατικά. Θα πρέπει όμως να υπενθυμίσουμε ότι η βασική πρόληψη της λεπτοσπείρωσης είναι η αποφυγή της έκθεσης σε αυτή», ανέφερε.

Ιός του Δυτικού Νείλου
Σήμερα δεν κατεγράφησαν νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Συνολικά, μετά την έναρξη των πλημμυρικών φαινομένων έχουν καταγραφεί δέκα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με έναρξη συμπτωμάτων ή θετική δειγματοληψία μετά από τις 5 Σεπτεμβρίου του 2023, τόνισε ο κ. Σερέτης.

Πρόσθεσε δε ότι «η καταγραφή εξάλλου, των κρουσμάτων της λοίμωξης εντός του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου είναι αναμενόμενη και δεν παρατηρήθηκε επί του παρόντος κάποια ιδιαίτερη ανησυχητική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στις πληγείσες περιοχές, δεδομένου ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις περιοχές της Θεσσαλίας ήταν ένα από τα επίκεντρα της κυκλοφορίας του ιού και πριν από τις πλημμύρες. Μπορούμε να πούμε λοιπόν, ότι από τις αρχές του Ιουλίου ως και τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 50 κρούσματα».

Η ασφάλεια του νερού
Σχετικά τώρα με το δίκτυο ελέγχου της υδροδότησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο κ. Σερέτης τόνισε ότι μέχρι σήμερα στις 8 το πρωί έχουν πραγματοποιηθεί 1.523 λήψεις δειγμάτων.

Οι αλλαγές οι οποίες παρουσιάζονται σήμερα είναι:

-στον Δήμο του Νοτίου Πηλίου το νερό κρίνεται κατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Μετοχίου και Συκής.
-στον Δήμο Καρδίτσας το νερό κρίνεται κατάλληλο για την τοπική κοινότητα Καταφυγίου.
-στον Δήμο Αγιάς το νερό κρίνεται κατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Παλαιοπύργου και Ομολίου.
-στον Δήμο Πύλης το νερό κρίνεται κατάλληλο για την τοπική κοινότητα Λυγαριάς.

Τέλος, στον Δήμο Μετεώρων το νερό κρίνεται κατάλληλο για τον οικισμό Ελάφι Καστανιάς.

Εκτός από τις αλλαγές στους Δήμους Νοτίου Πηλίου, Καρδίτσας, Αγιάς, Πύλης και Μετεώρων με τις σημειώσεις που επισημάνθηκαν δεν υπάρχουν αλλαγές στα δίκτυα ύδρευσης και ισχύουν όσα έχουν αναφερθεί σε προηγούμενη ενημέρωση.

Όσον αφορά τώρα στο δίκτυο ποιότητας υδάτων κολύμβησης, έχουν πραγματοποιηθεί 42 λήψεις δειγμάτων από τα ύδατα ακτών κολύμβησης και θα ακολουθήσει τη Δευτέρα 9/10/ 2023 ειδική ενημέρωση.